O zdravilnih lastnostih bučk smo že pisali v članku Zdravilne lastnosti buč in bučnih semen, tokrat pa smo ponovno izbrskali enega izmer zanimivih receptov za jedi iz bučk, to je recept za kraljevi kuskus.
Sestavine:
- 3 korenčki
- 3 bučke
- 350 g jedilne buče
- 1,25 l sveže zelenjavne jušne osnove
- 2 na pol prelomljeni cimetovi paličici
- 2 žlički zmlete kumine
- 1 žlička zmletega koriandra
- ščepec žafrana
- 2 žlici olivnega olja
- lupinica in sok 1 limone
- 2 žlici tekočega medu
- 500 g kuhanega kuskusa
- 60 g zmehčanega masla
- 175 g rozin
- sol, poper
- svež koriander za okras.
Priprava:
Korenčke in bučke narežemo na 7 cm dolge koščke, ki jih prerežemo še po dolgem. Bučo obrežemo, semena zavržemo. Nato jo olupimo in narežemo na koščke enake velikosti kot korenje in bučke.
V veliko kozico damo jušno osnovo, začimbe in korenje. Zavremo, s penovko posnamemo pene in prilijemo olivno olje. Kuhamo 15 minut. Dodamo lupinico in sok limone, nato pa še med, bučke in jedilno bučo. Solimo, popramo in kuhamo 10 minut.
Medtem namočimo kuskus, ga predanemo v veliko z gazo obloženo cedilo in postavimo nad kozico z zelenjavo. Pokrijemo in kuhamo v sopari. Vmešamo maslo. Kuskus damo na pogret servirni krožnik.