Zdaj je pravi čas za pripravo ajdove kaše z orehi, saj smo ravno končali z obiranjem jabolk, orehi pa so tudi sveže nabrani. Obetajo pa se tudi deževni dnevi in ravno takrat ponavadi ob prostem času preizkušamo kakšne nove recepte.

  • Pečena ajdova kaša z jabolki in orehi1l ajdove kaše
  • ½ l mleka
  • ½ l vode
  • sol
  • 10 – 15 dag zmletih ali sesekljanih orehov
  • 2 jajci
  • 4 jabolka

Oprano kašo skuhamo v mešanici mleka in vode. Kuhano ajdovo kašo do mlačnega odcedimo. Dodamo jajca ter zmlete orehe in vse skupaj dobro premešamo.

Pekač namažemo z maslom in damo vanj polovico testa, na katerega naribamo jabolka, potresemo s cimetom in sladkamo, ter dodamo še drugo polovico kaše. Zgornji sloj zravnamo, prelijemo s smetano, ki smo ji primešali jajce ter pečemo nekje 35-40 minut pri 180 – 200C.

Foto: marmelina.si