0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKoristni napotki za lažje čiščenje rolojev

Koristni napotki za lažje čiščenje rolojev

MORDA VAS ZANIMA

Roloji pogosto združujejo dve osnovni funkciji – omogočajo senčenje prostorov oziroma zaščito pred vdorom močne sončne svetlobe, obenem pa lahko opravljajo tudi dekorativno vlogo. Tako ni presenetljivo, da so roloji zelo priljubljeni.

- Oglas -

Eden izmed glavnih zadržkov pri odločanju za roloje je povezan s čiščenjem. Na prvi pogled se zdi namreč čiščenje rolojev precej zapleteno in zamudno, vendar to ne drži nujno. Če veste, kako se lotiti tega opravila, lahko roloje očistite precej hitro in brez posebnega napora. Poleg tega pa pri tem ne potrebujete posebnih pripomočkov, ki bi bili namenjeni izključno čiščenju rolojev.

Osnovni napotki za čiščenje rolojev

Roloji so sicer praviloma prekriti z zaščitno plastjo, ki pomaga odbijati prah in ki ščiti pred madeži zaradi vlage, vendar jih je občasno kljub temu pametno očistiti, saj bodo tako precej bolj higienični. Pri tem upoštevajte, da so roloji običajno malce bolj občutljivi od drugih vrst senčil. Pri čiščenju je zato potrebna previdnost, kar pa na srečo ni nezdružljivo s temeljitostjo.

Enkrat tedensko oziroma nekajkrat na mesec je priporočljivo površinsko čiščenje rolojev z pomočjo omela. Najmanj dvakrat letno pa je nato smiselno poskrbeti za globinsko čiščenje rolojev, kar velja posebno za roloje v kopalnici in roloje v kuhinji.

- Oglas -

KORAK 1: Odstranjevanje prahu s pomočjo sesalnika

Za globinsko čiščenje rolojev boste najprej potrebovali sesalnik. Uporabite lahko kateri koli sesalnik, vendar pa je pomembno, da pred sesanjem namestite nastavek s krtačko in da pazite, da sesalna moč ni prevelika, saj lahko roloje sicer poškodujete. Rolo spustite in primite spodnji del. Nato začnite počasi sesati od spodaj navzgor. Pazite, da boste karseda nežni oziroma da pritisk ne bo prevelik. Nato se s hrbtom obrnite proti oknu, rolo napnite pod ustreznim kotom (pri tem vam lahko pomaga kdo izmed bližnjih) in posesajte še hrbtno stran roloja.

KORAK 2: Odstranjevanje madežev s toplo milnico

Ko je sesanje končano, roloje temeljito preglejte, pri čemer bodite pozorni na morebitne madeže. Če na rolojih opazite madeže, vam svetujemo, da jih poskušate najprej odstraniti s pomočjo tople milnice. Namenska čistila namreč pogosto vsebujejo zelo agresivne sestavine. Te lahko sicer uspešno odstranijo madeže, vendar pa lahko pri tem poškodujejo material.

Milnico pripravite tako, da v 500 mililitrov mlačne vode vmešate nekaj kapljic (ne več kot ¼ žličke) detergenta za pomivanje posode. Premešajte s prsti, nato pa v mešanico pomočite krpo iz mikrovlaken in jo dobro ožemite.

Na mestih, kjer opazite madež, roko najprej položite na drugo stran roloja, da ga fiksirate in preprečite trganje, nato pa madež nežno zdrgnite z vlažno krpo. Če gre za posebno trdovraten madež, lahko pred drgnjenjem na vlažno krpo, ki ste jo pred tem pomočili v milnico in oželi, posujete še malce sode bikarbone. Na koncu ne pozabite odstraniti ostankov milnice, saj lahko ti ostanki sicer povzročijo nove madeže. Pri odstranjevanju ostankov milnice si pomagajte s čisto krpo iz mikrovlaken, ki jo pomočite v vodo in ožemite, nato pa z njo nežno zdrgnite območja, s katerih ste odstranili madeže.

KORAK 3: Temeljito sušenje rolojev

Izjemno pomembno je, da roloje na koncu temeljito posušite. Če bi jih ponovno zvili, preden bi bili povsem suhi, bi se lahko začela na njih razmnoževati plesen, zato je pomembno, da se pred zvijanjem rolojev prepričate, da so resnično povsem suhi. Za sušenje rolojev ne potrebujete posebnih pripomočkov. Pustite jih spuščene in jim dajte dovolj časa, da se posušijo. Odsvetujemo uporabo pripomočkov, kot so sušilniki las in grelniki, saj lahko to hitro privede do nezgod in do poškodbe rolojev.

.

NAJNOVEJŠE