0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Živali7 nasvetov za zadovoljne hišne mačke

7 nasvetov za zadovoljne hišne mačke

MORDA VAS ZANIMA

Na prostem na mačke preži ogromno nevarnosti (avtomobili, ljudje s slabimi nameni, različne okužbe itn.). Raziskave kažejo, da hišne mačke v povprečju živijo dlje od zunanjih mačk, kar se zdi logično, vendar se po drugi strani številni ljudje sprašujejo, ali so mačke, ki večino življenja preživijo med štirimi stenami, zares zadovoljne.

- Oglas -

Na srečo mačke niso pretirano zahtevne. Kot se zdi, večini življenje v stanovanju povsem ustreza, vendar pa je pomembno, da je izpolnjenih nekaj osnovnih pogojev. Z določenimi prilagoditvami lahko namreč občutno izboljšate kakovost življenja hišne mačke.

Mačkam naj bodo na voljo zanimive igrače

Mačke imajo rade igrače, ki jim predstavljajo izziv – na primer igrače, ki jih morajo loviti, ali igrače, v katerih se skriva priboljšek, do katerega se morajo dokopati. S tovrstnimi igračami lahko mačkam, ki večino življenja preživijo v stanovanju, vsaj malce približamo dinamičnost vsakdana, ki bi ga izkusile, če bi živele na prostem. Pri izboru igrač naj ima kvaliteta prednost pred kvantiteto. Mačke ne potrebujejo veliko igrač, vendar je pomembno, da so tiste, ki so jim na voljo, izbrane premišljeno. Poleg tega je priporočljiva rotacija igrač (del igrač pospravite). Tako se mačke igrač ne bodo naveličale prehitro. Seveda pa lahko igrače za mačke izdelate tudi sami, na primer iz kartonskih škatel in tulcev.

Poskrbite za »zelene prigrizke«

Mačke, ki živijo na prostem, si občasno privoščijo travo in druge rastline, ki njihovemu organizmu zagotovijo dragocene vitamine. Praviloma zadošča že zelo majhna količina. Tako je priporočljivo, da v loncu posadite travo in/ali rastline, kot je mačja meta. Lonec naj bo postavljen tako, da ga bo mačka lahko dosegla. Po drugi strani pa pazite, da boste umaknili lonce z rastlinami, ki so lahko za mačke škodljive.

- Oglas -

Upoštevajte, da mačke rade splezajo na malce višja območja

Mačke se zunaj rade povzpnejo na malce višje ležeča območja, saj jim to omogoča boljši nadzor nad okolico. Priporočamo, da tudi v stanovanju mačkam zagotovite vertikalna območja, po katerih se lahko povzpnejo, na primer poličke. Kupite pa lahko tudi posebno »mačje drevo«.

Igranje z mačko

Ne pozabite na praskalnike

Uničevanje pohištva je pogosto posledica pomanjkanja primernih površin za brušenje krempljev. Medtem ko prostoživeče mačke praviloma brez težav najdejo površine, na katerih si lahko pobrusijo krempeljčke, v stanovanjih običajno nimajo veliko izbire. Če želite, da bo vaša hišna mačka karseda zadovoljna – in da bo ostalo vaše pohištvo nedotaknjeno – morate torej poskrbeti, da bo imela mačka na voljo dovolj praskalnikov. Priporočamo praskalnike z različnimi teksturami, da bo imela mačka več izbire (včasih so različne površine za brušenje krempljev del mačjega drevesa). Če mačka pogosto pozabi, da ima na voljo posebne površine za brušenje kremljev, lahko po praskalnikih posujete malce posušene mačje mete.

Razmislite, ali bi mački morda dobro dela družba drugih mačk/živali

Večini mačk sicer povsem ustreza veliko samote, vendar je lahko občasno kljub temu dobrodošla družba drugih mačk in/ali drugih živalskih vrst. Preden se odločite za posvojitev nove živali, je seveda dobro, da mački omogočite, da nekaj časa preživi v družbi drugih živali. Tako boste lažje ugotovili, ali je nov družinski član dobra ideja.

Vzemite si čas za druženje in igro

Ne glede na to, ali imate samo eno mačko ali več živali, morate upoštevati, da tudi mačke cenijo občutek povezanosti s svojimi človeškimi skrbniki. Čeprav potrebujejo bistveno manj pozornosti od psov, jim ustrezata občasno crkljanje in igra.

- Oglas -

Mački okoli vratu namestite ovratnico z identifikacijskim obeskom

Že trenutek nepazljivosti je lahko dovolj – in mačka odtava. Tako je pomembno, da imajo tudi hišne mačke okoli vratu nameščeno ovratnico z identifikacijskim obeskom. Če se izgubijo, bodo s pomočjo dobrih ljudi tako precej lažje našle pot domov.

 

NAJNOVEJŠE