Zdravje & prehranaKopičenje sluzi v grlu: naravna pomoč

Kopičenje sluzi v grlu: naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Sluz je po eni strani zelo pomembna za zaščito naše nosne votline, sinusov, pljuč, žrela in ustne votline. Toda če je sluzi preveč, je občutek zelo neprijeten. Težava je posebno pogosta takrat, ko smo bolni, pri nekaterih ljudeh pa je lahko praktično konstantna, predvsem v zimskih mesecih. Čezmerno kopičenje sluzi otežuje dihanje in nas sili k stalnemu odkašljevanju. Pojav spremlja občutek »zamašenosti«, ki je vse prej kot prijeten. Toda na srečo so na voljo zelo učinkovite naravne metode, s pomočjo katerih se lahko znebite presežka sluzi brez nezaželenih stranskih učinkov.

1. Jutranji tonik za odstranjevanje presežka sluzi

- Oglas -

Težave s čezmerno količino nakopičene sluzi so običajno še posebej izrazite zjutraj, neposredno po zbujanju. Če se tudi sami spopadate s tovrstnimi težavami, vam priporočamo, da dan začnete z jutranjim tonikom iz sestavin, ki spodbujajo izločanje sluzi. Potrebovali boste sok 2 pomaranč, sok 2 limon, 2 žlici olivnega olja, košček ingverja in strok česna (če vas moti slab zadah, lahko česen izpustite ali pa ga uporabite samo občasno). Sestavine stresite v kuhinjski mešalnik in dobro premešajte. Količino posameznih sestavin lahko po želji tudi prepolovite.

2. Vlažilnik zraka

Čezmerno izločanje sluzi je lahko obrambni odziv telesa na vdihovanje zelo suhega zraka. Če imate težave z oteženim dihanjem zaradi presežka sluzi v grlu oziroma v dihalih, je vlažilnik zraka zagotovo odlična investicija. Pripomoček lahko obenem pomaga preprečiti težave z zelo suho kožo in izsušenimi lasmi. Uporaba vlažilnika zraka je seveda še posebno priporočljiva pozimi, saj je takrat zrak v zaprtih prostorih zaradi ogrevanja zelo suh. Ni naključje, da so težave s kopičenjem sluzi pri večini najbolj izrazite prav v hladnejših mesecih. V povezavi z uporabo vlažilnika zraka naj opozorimo še na to, da je zelo pomembno ustrezno vzdrževanje oziroma redno čiščenje, skladno z navodili proizvajalca.

3. Slana voda/fiziološka raztopina

Grgranje slane vode ni koristno samo za lajšanje bolečin v žrelu, ampak gre za metodo, s pomočjo katere lahko obenem zelo uspešno odstranimo presežek sluzi. Vodo najprej segrejte, nato pa vanjo vmešajte približno ½ žličke soli. Mešanico nato uporabite za grgranje. Priporočljivo je, da slano vodo grgrate najmanj enkrat dnevno. Dobra alternativa grgranju je lahko tudi uporaba razpršila za nos na osnovi fiziološke raztopine. Upoštevati morate namreč, da sta žrelo in nosna votlina povezana. Čeprav je neprijeten občutek morda vezan predvsem na žrelo oziroma grlo, lahko težava v resnici izvira iz nosne votline. Temeljito prečiščevanje vseh dihalnih poti je lahko tako nedvomno zelo koristno.

4. Evkaliptusovo olje

Odlična metoda za odstranjevanje presežka sluzi, ki se je nakopičila v vašem grlu oziroma v dihalih, so lahko tudi inhalacije nad paro. Rezultat bo še posebej dober, če boste vodi, ki jo nameravate uporabiti za inhaliranje, dodali nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Gre namreč za eterično olje, ki spodbuja prečiščevanje dihalnih poti, posledično pa prispeva k lažjemu dihanju. Evkaliptusovo olje je posebno koristno, če je sluz zelo gosta. S pomočjo tega olja lahko sluz uspešno zmehčate, kar pomeni, da jo boste lažje izkašljali. Še preprostejša možnost od klasičnih inhalacij nad paro je prhanje z vročo vodo, potem ko ste okoli kadi za tuširanje nakapljali nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa.

5. Pikantna hrana

- Oglas -

Vsaj začasno olajšanje lahko prinese tudi malce bolj pikantna hrana. Posebno priporočljive so začimbe, ki vsebujejo kapsacin, na primer kajenski poper. S tovrstnimi začimbami lahko uspešno spodbudite prečiščevanje sinusov in gibanje oziroma izločanje presežka sluzi. Če se spopadate z »zamašenostjo«, je torej dobro, da so vaše jedi nekoliko bolj pikantne kot običajno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×