[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastKako premagati strah pred zavrnitvijo? 7 koristnih nasvetov …

Kako premagati strah pred zavrnitvijo? 7 koristnih nasvetov …

MORDA VAS ZANIMA

Zavrnitev je nekaj, česar se boji večina ljudi. Pri tem imamo v mislih zavrnitve na različnih področjih (kariera, partnerski odnosi, prijateljstva itn.). Toda kljub strahu večina vsaj občasno tvega in zapusti cono udobja. Po drugi strani pa je lahko pri nekaterih ljudeh strah pred zavrnitvijo tako intenziven, da jih povsem ohromi. Tako zamudijo ogromno potencialnih priložnosti, saj je strah pred tem, da bi bili prizadeti ali celo ponižani, preprosto prevelik. Kako se spopasti s tovrstnimi strahovi in jih postopoma premagati?

- Oglas -

1. Strahu ne posvečajte pretirane pozornosti

Za začetek je pomembno, da se znebite strahu pred strahom. Ljudje, ki se spopadajo z zelo hudim strahom pred zavrnitvijo, se namreč s tem pogosto močno obremenjujejo. Tako se lahko ujamejo v začaran krog razmišljanja o tem, zakaj ne morejo biti preprosto »normalni«, samoobtoževanja in celo samoponiževanja, kar je seveda vse prej kot produktivno. Čeprav se zdi to morda paradoksno, boste morali svoj strah najprej sprejeti, sicer se ga ne boste mogli znebiti. Ko se vas naslednjič poloti hud strah pred zavrnitvijo, se poskušajte izogniti pripisovanju vrednostnih oznak temu strahu.

2. Pomagajte si s pozitivnimi afirmacijami

Redno ponavljanje pozitivnih afirmacij ima lahko precej izrazitejši pozitiven učinek, kot si verjetno predstavljate. Sprva bo občutek nekoliko nenavaden, toda če boste vztrajali in premagali začetno nelagodje, boste začeli postopoma opažati, da ste precej samozavestnejši in da vaše dojemanje lastne vrednosti ni več odvisno izključno od tega, kaj si o vas mislijo drugi. Posledično bo strah pred zavrnitvijo precej manj hromeč.

3. Bodite sočutni do sebe

Na svojo stisko poskušajte pogledati z zunanje perspektive. Kaj bi svetovali nekomu, ki bi ga mučili podobni strahovi? Najverjetneje bi pokazali precej več sočutja, obenem pa bi lahko na situacijo pogledali bolj trezno oziroma racionalno. Stalno premlevanje istih misli vas lahko privede do zelo temačnih kotičkov, zato je nujno, da poskušate narediti korak nazaj.

4. Opominjajte se, da so ljudje običajno osredotočeni predvsem nase

Strah pred zavrnitvijo je pogosto povezan z občutkom, da so vsi osredotočeni samo na vas – tudi če ta občutek ni povsem ozaveščen. Tako se bojite tudi najmanjšega tveganja, saj morebitno zavrnitev oziroma neuspeh dojemate kot katastrofo – nekaj, zaradi česar se vam bodo vsi posmehovali, vas obsojali ipd. Toda če poskušate o težavi razmisliti malce bolj racionalno, se boste najbrž strinjali, da so tudi drugi ljudje najverjetneje osredotočeni predvsem nase in da tudi njih skrbi, kaj si o njih mislijo drugi.

- Oglas -

5. Ozavestite, kje v telesu so »uskladiščeni« negativni občutki

Intenziven strah pred zavrnitvijo pogosto vpliva tudi na telo, ki je zato zakrčeno, nemirno ipd. Posledično pa ste še bolj tesnobni oziroma bojazljivi. V mislih se počasi pomikajte po telesu, od nožnih prstov pa vse do vrha glave. Če naletite na območje, ki je še posebej zakrčeno, se ustavite, nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite ter počakajte, da napetost popusti. Vajo izvajajte vsak dan.

6. Poiščite vadbo, ki vam bo pisana na kožo

Telesno zakrčenost, ki vpliva na krepitev vašega strahu pred zavrnitvijo, lahko močno ublažite tudi z redno telesno aktivnostjo. Vzemite si čas in poiščite vadbo, v kateri boste resnično uživali in ki vam bo pomagala sprostiti presežek energije. Obsesivne strahove, ki drastično zmanjšajo kakovost življenja, lahko namreč razumemo tudi kot posledico presežka energije, ki se kopiči v telesu. Sprostitev te energije bo razbremenila tako telo kot um.

7. Ne dopustite, da vas (pretekle) zavrnitve definirajo kot osebo

To, da ste bili zavrnjeni, nikakor ne pomeni, da ste ničvredni in da si ne zaslužite uspešne kariere, ljubečega partnerskega odnosa itn. Včasih okoliščine preprosto niso prave. Zavrnitve so del življenja oziroma nekaj, s čimer se morajo prej ali slej spopasti vsi. Tako je zelo pomembno, da se naučite ločevati med jedrom svoje osebnosti oziroma tistim, kar vas dela neponovljive, in zavrnitvijo. Saj veste: resnično močne niso tiste osebe, ki nikoli ne padejo, ampak tiste, ki se znajo po padcu pobrati.

Preberite tudi: Premagajte potrebo po tem, da bi ugajali vsem

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×