Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaKonoplja na recept: Vršičke bo kmalu mogoče dobiti v lekarni

Konoplja na recept: Vršičke bo kmalu mogoče dobiti v lekarni

MORDA VAS ZANIMA

Sprememba uredbe, ki se nanaša na razvrščanje prepovedanih drog v različne skupine, ki jo je sprejela slovenska vlada, prinaša pomembno novost. Že kmalu bo namreč mogoče dobiti konopljo, natančneje vršičke konoplje, tudi na recept, ki vam ga bo napisal zdravnik. Pri tem je treba opozoriti, da se uredba nanaša le na vršičke konoplje, iz katerih ni bila iztisnjena smola.

Konoplja odslej uvrščena v drugo skupino prepovedanih drog

- Oglas -

Medicinska konoplja

Do omenjene spremembe uredbe je bilo mogoče na recept dobiti le izvlečke konoplje, ne pa tudi rastline oziroma delov rastline. Ključno pri spremembi je bilo to, da je po novem konoplja uvrščena v drugo skupino prepovedanih drog, medtem ko je bila doslej v prvi skupini. Prva skupina je tista, v kateri se nahajajo rastline in substance, ki so opredeljene kot izjemno nevarne za ljudi, kar je povezano predvsem z negativnimi posledicami njihove zlorabe.

Prehod konoplje v drugo skupino še vedno pomeni, da je rastlina označena kot potencialno nevarna za zdravje, vendar se rastline iz te skupine lahko uporabljajo in predpisujejo v zdravstvene namene, kar se že dogaja v mnogih državah po svetu, med drugim tudi v sosednji Italiji in Avstriji. Najpogosteje sicer po konoplji posegajo rakavi bolniki, vendar pa je lahko konoplja učinkovita tudi pri mnogih drugih boleznih. Mednje denimo sodita tudi multipla skleroza in epilepsija.

Na legalizacijo pridelave konoplje za medicinsko uporabo bo treba še počakati

Nova opredelitev oziroma umestitev konoplje in možnost predpisovanja vršičkov bolnikom pa ne ukinjata prepovedi pridelave ter predelave konoplje. V pripravi je sicer tudi sprememba zakona, ki bi to prepoved odpravila, vendar na Ministrstvu za zdravje RS ne znajo podati natančne informacije o tem, kdaj bi lahko do spremembe prišlo. Do takrat je torej mogoč le uvoz iz tujine. Stranka, ki sicer najbolj glasno zagovarja legalizacijo gojenja konoplje za medicinske namene, je Združena levica. V stranki namreč menijo, da samooskrba prinaša konec odvisnost od multinacionalk.

- Oglas -

Zdravniki bodo morali pri predpisovanju vršičkov konoplje v medicinski namen upoštevati strokovne smernice, ki bodo pripravljene za različna področja, trenutno pa že potekajo dodatna izobraževanja zdravnikov, s pomočjo katerih se bodo podrobneje seznanili s predpisovanjem konoplje kot zdravila. Ena najpomembnejših prednosti nove uredbe je, da bodo imeli bolniki možnost pridobitve natančnih informacij glede uporabe konoplje, obenem pa bodo opozorjeni na potencialne stranske učinke, ki se lahko pojavijo. Za bolnike pa to seveda pomeni tudi zmanjšanje stigmatizacije, ki je žal še vedno pogosto povezana z uporabo konoplje kot zdravila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×