Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaKonoplja na recept: Vršičke bo kmalu mogoče dobiti v lekarni

Konoplja na recept: Vršičke bo kmalu mogoče dobiti v lekarni

MORDA VAS ZANIMA

Sprememba uredbe, ki se nanaša na razvrščanje prepovedanih drog v različne skupine, ki jo je sprejela slovenska vlada, prinaša pomembno novost. Že kmalu bo namreč mogoče dobiti konopljo, natančneje vršičke konoplje, tudi na recept, ki vam ga bo napisal zdravnik. Pri tem je treba opozoriti, da se uredba nanaša le na vršičke konoplje, iz katerih ni bila iztisnjena smola.

Konoplja odslej uvrščena v drugo skupino prepovedanih drog

- Oglas -

Medicinska konoplja

Do omenjene spremembe uredbe je bilo mogoče na recept dobiti le izvlečke konoplje, ne pa tudi rastline oziroma delov rastline. Ključno pri spremembi je bilo to, da je po novem konoplja uvrščena v drugo skupino prepovedanih drog, medtem ko je bila doslej v prvi skupini. Prva skupina je tista, v kateri se nahajajo rastline in substance, ki so opredeljene kot izjemno nevarne za ljudi, kar je povezano predvsem z negativnimi posledicami njihove zlorabe.

Prehod konoplje v drugo skupino še vedno pomeni, da je rastlina označena kot potencialno nevarna za zdravje, vendar se rastline iz te skupine lahko uporabljajo in predpisujejo v zdravstvene namene, kar se že dogaja v mnogih državah po svetu, med drugim tudi v sosednji Italiji in Avstriji. Najpogosteje sicer po konoplji posegajo rakavi bolniki, vendar pa je lahko konoplja učinkovita tudi pri mnogih drugih boleznih. Mednje denimo sodita tudi multipla skleroza in epilepsija.

Na legalizacijo pridelave konoplje za medicinsko uporabo bo treba še počakati

Nova opredelitev oziroma umestitev konoplje in možnost predpisovanja vršičkov bolnikom pa ne ukinjata prepovedi pridelave ter predelave konoplje. V pripravi je sicer tudi sprememba zakona, ki bi to prepoved odpravila, vendar na Ministrstvu za zdravje RS ne znajo podati natančne informacije o tem, kdaj bi lahko do spremembe prišlo. Do takrat je torej mogoč le uvoz iz tujine. Stranka, ki sicer najbolj glasno zagovarja legalizacijo gojenja konoplje za medicinske namene, je Združena levica. V stranki namreč menijo, da samooskrba prinaša konec odvisnost od multinacionalk.

- Oglas -

Zdravniki bodo morali pri predpisovanju vršičkov konoplje v medicinski namen upoštevati strokovne smernice, ki bodo pripravljene za različna področja, trenutno pa že potekajo dodatna izobraževanja zdravnikov, s pomočjo katerih se bodo podrobneje seznanili s predpisovanjem konoplje kot zdravila. Ena najpomembnejših prednosti nove uredbe je, da bodo imeli bolniki možnost pridobitve natančnih informacij glede uporabe konoplje, obenem pa bodo opozorjeni na potencialne stranske učinke, ki se lahko pojavijo. Za bolnike pa to seveda pomeni tudi zmanjšanje stigmatizacije, ki je žal še vedno pogosto povezana z uporabo konoplje kot zdravila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×