0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKlinčki za ublažitev zobobola

Klinčki za ublažitev zobobola

MORDA VAS ZANIMA

Zobobol nas pogosto preseneti v najbolj neugodnem trenutku, ko je naš dostop do ustrezne zobozdravstvene oskrbe močno omejen. Zaradi sprememb, povezanih s prekrvavitvijo, je bolečina nemalokrat najmočnejša ponoči.

- Oglas -

Kako ukrepati? Vsekakor je pametno, da poskušate čim prej priti do zobozdravnika, saj je pomembno, da se odkrije in sanira primarni vzrok za zobobol. Medtem ko čakate, pa si lahko pomagate z naravnimi možnostmi. Ena od najboljših izbir so nedvomno klinčki, ki jih poznamo tudi pod imenom nageljnove žbice …

Za ublažitev bolečine je zaslužno posebno olje v klinčkih …

Klinčki so že dolgo znani kot odlična naravna pomoč pri zobobolu. Vsebujejo olje, imenovano evgenol, ki se lahko pohvali z analgetičnim in protivnetnim delovanjem. Evgenol pomaga zmanjšati občutljivost živcev v zobu, kar poskrbi za ublažitev bolečine. Obenem pa ga odlikuje antiseptično delovanje, kar pomeni, da gre za snov, ki zmanjša tveganje za resnejše okužbe in s tem povezane zaplete.

3 načini uporabe klinčkov za lajšanje zobobola

  1. KLINČKI V PRAHU: Če si želite pri lajšanju zobobola pomagate s klinčki v prahu, ustno votlino najprej izperite s slano vodo, ki ste ji dodali malce soli. Nato si temeljito umijte roke. Rahlo vlažen prst pomočite v mlete klinčke in manjšo količino prahu nanesite neposredno na boleč zob oziroma na boleče območje. Počakajte, da se slina zmeša z mletimi klinčki (pri tem poskušajte čim manj požirati). Bolečina bo verjetno že kmalu precej manj intenzivna.
  2. ŽVEČENJE CELIH KLINČKOV: Tudi pri tej metodi je priporočljivo, da usta najprej izperete s toplo slano vodo. Nato preprosto vzemite približno 3 cele klinčke in jih položite na boleče mesto. Počakajte nekaj minut, da se zmehčajo, nato pa jih začnite počasi žvečiti, da sprostite čim več evgenola.
  3. ETERIČNO OLJE KLINČKOV: Posebno učinkovita je uporaba eteričnega olja klinčkov. Če se odločite za to metodo, boste potrebovali nekaj kapljic eteričnega olja, približno ½ žličke olivnega olja in košček vate ali vatirano paličico za čiščenje ušes. Ustno votlino najprej izperite z vročo vodo z dodatkom soli. Nato olivnemu olju dodajte nekaj kapljic eteričnega olja klinčkov. V mešanico pomočite košček vate in ga položite na boleč zob. Pri nanosu pa si lahko pomagate tudi z vatirano palčko, s pomočjo katere boste lažje zadeli najbolj boleče mesto (pri tem upoštevajte, da se lahko bolečina pri tej metodi za nekaj trenutkov celo okrepi).

5 dodatnih možnosti za naravno ublažitev zobobola

  1. ČESEN: Česen odlikujejo protibakterijske in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo ublažiti zobobol. Sesekljajte nekaj strokov česna, nato pa koščke položite neposredno na prizadeti zob.
  2. INGVER: Ingver je znan po protivnetnih lastnostih in po protibolečinskem učinku, zato ni presenetljivo, da lahko pomaga tudi pri zobobolu. Skuhajte močan ingverjev čaj. Ko se ohladi, ga uporabite za izpiranje ustne votline.
  3. KAMILICA: Po protivnetnem delovanju je znana tudi kamilica. Učinkovita naravna pomoč pri zobobolu je lahko zato izpiranje ustne votline s kamiličnim čajem, ki bo pomiril razdraženo območje. Pomagate pa si lahko tudi z uporabljenimi čajnimi vrečicami, ki jih za nekaj minut položite neposredno na boleč zob.
  4. LED: Če zobobol spremlja tudi otekanje, vam priporočamo obkladke z ledom. Ti bodo zmanjšali oteklino, obenem pa poskrbeli za ublažitev bolečine.
  5. IZVLEČEK VANILJE: Izvleček vanilje ni samo okusen, ampak je lahko tudi izjemno koristen. Med drugim vam lahko pomaga tudi pri zobobolu. Alkohol v izvlečku poskrbi za rahlo omrtvičenje bolečega mesta in s tem za zmanjšanje občutka bolečine. Koristni pa so lahko tudi antioksidanti v vanilji, ki pospešijo proces celjenja.
.

NAJNOVEJŠE