0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKje vse na vas preži skrita sol?

Kje vse na vas preži skrita sol?

MORDA VAS ZANIMA

Preveč soli v vaši prehrani povzroča srčno-žilne bolezni. Kje je skrita sol?

- Oglas -

V povprečju zaužijemo skoraj desetkrat več soli, kot je priporočeno

Prevelika količina zaužite soli zvišuje krvi tlak, ki je nevaren dejavnik tveganja za nastanek kapi, srčnega infarkta in popuščanja srca, za razvoj ateroskleroze in bolezni ledvic. Priporočeno dnevno količino soli zaužijemo že s samo hrano, zato je dosoljevanje odveč. Na dan velika večina ljudi zaužije skoraj desetkrat več soli, kot je priporočeno – štirje grami. Nekateri so na sol bolj občutljivi kot drugi. Pomembno je, da znate prepoznati hrano, ki v sebi zelo verjetno skriva velike količine soli.

Kje je skrita sol

Juhe

Juhe posebej prijajo v tem času leta, saj nas pošteno ogrejejo. A bodite pozorni na to, koliko soli uporabite pri pripravi. Če ste juho že solili, je nikar ne dosoljujte še, ko je na krožniku. Še posebej previdni bodite pri juhah iz vrečke, saj lahko skodelica takšne juhe vsebuje skoraj polovico priporočljive dnevne količine soli. Če nimate druge izbire kot pojesti juho iz konzerve ali vrečke, poglejte, ali lahko v trgovini najdete kakšno, ki vsebuje manj soli. Najbolje pa je, da si pripravite kakšno zdravo juhico, recepte boste našli tudi na naši spletni strani.

- Oglas -

Kruh

Če kruha ne pečete doma, obstaja velika verjetnost, da vsebuje velike količine soli. Podobno je s pecivom in štručkami. Nekatere lahko vsebujejo tudi dodatke, na primer šunko in sir, ki v sebi nosita dodatno količino soli.

Kosmiči

Si zjutraj privoščite kosmiče v prepričanju, da so zelo zdravi? Če ste kosmiče kupili, preverite, koliko soli vsebujejo. Poleg soli industrijsko pridelani kosmiči običajno vsebujejo veliko sladkorja. Raje si naredite svojo, bolj zdravo mešanico kosmičev, v katero lahko vključite lan, ovsene in ječmenove kosmiče, suho ali sveže sadje, lešnike ali orehe.

Omake

Omake se vam običajno že zdijo slane, a vseeno morda ne veste, da lahko že ena žlička omake v restavracijah vsebuje skoraj 20 odstotkov priporočene dnevne količine soli. Pozorni bodite tudi na omake iz vrečk, in omake, ki jih kupite že pripravljene, najbolj priljubljen je kečap. Omake si raje pripravite sami in uporabite suhe ali sveže začimbe.

.

NAJNOVEJŠE