0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSoli dr. Schüsslerja – vzpostavite ravnovesje in zdravje v telesu

Soli dr. Schüsslerja – vzpostavite ravnovesje in zdravje v telesu

MORDA VAS ZANIMA

Nemški zdravnik dr. Wilhelm Schüssler je odkril dvanajst mineralnih dinamiziranih soli, razredčenih po določenih naravnih kriterijih, ki se uporabljajo v naturopatiji in v naravni medicini za vzpostavljanje ravnovesja in s tem zdravja v telesu.

- Oglas -
Soli dr. Schüsslerja

Kdo je bil dr. Wilhelm Schüssler?

Dr. Wilhelm Schüssler (1821–1898) je trdil, da tkiva zbolijo, ker celicam, ki jih sestavljajo, zmanjka ali primanjkuje določenega minerala (soli), ki bi moral biti prisoten v tkivu za vzdrževanje normalne homeostaze tkiva. Glede na analizo, ki jo je sam izvedel na človeškem pepelu, je ugotovil, da človeško telo vsebuje 12 osnovnih soli, in samo idealno razmerje med njimi zagotavlja pravilno delovanje celic in zdravje v telesu.

Schüsslerjeve soli so tako razredčene zato, da se lažje vsrkajo v kri in tako preidejo prek sluznice neposredno skozi celične membrane v telo, kamor ponesejo »sporočilo soli«, in sicer točno tja, kamor je treba. Schüsslerjeve soli ne zapolnijo vrzeli pomanjkanja minerala, ampak dajejo telesu »informacijo o znanju«, da lahko naše telo bolje razume in uporabi vse minerale, ki so že prisotni v njem, in da tako bolje vsrka vse minerale, prisotne v hrani. Skratka, telo bolje izkoristi vsak mineral, ki ga ima na voljo, saj se nauči vseh načinov uporabe minerala – to je glavna naloga Schüsslerjevih soli. S to »informacijo« telo in celice spodbudi, da se naučijo, kako vsrkati minerale v zadostni količini in harmonično, in da se tudi zaloge minerala v telesu uravnajo.

V prodaji se dobijo v obliki tablet. V naturopatski praksi se svetujejo vedno v sklopu uravnotežene prehrane in celostne naturopatske obravnave, nikdar kot monoterapija.

- Oglas -
Soli dr. Schüsslerja
Schüsslerjeve soli ne zapolnijo vrzeli pomanjkanja minerala, ampak dajejo telesu »informacijo o znanju«, da lahko naše telo bolje razume in uporabi vse minerale, ki so že prisotni v njem, in da tako bolje vsrka vse minerale, prisotne v hrani.

Uporaba soli dr. Schüsslerja in stranski učinki

Schüsslerjeve soli nimajo stranskih učinkov, priporočajo se vsakomur: nosečnicam, dojenčkom, otrokom, odraslim, starejšim in celo živalim. Začnemo s tisto soljo, za katero sodimo, da jo telo najbolj potrebuje, oziroma za katero mislimo, da je je v telesu najmanj.

Izbira prave Schüsslerjeve soli

Da dosežemo dober rezultat, moramo izbrati pravo Schüsslerejvo sol. Schüsslerjeve soli so primerne tudi za domače samozdravljenje, saj nimajo stranskih učinkov, treba je le prisluhniti telesu, samo nam bo povedalo, katere soli nam primanjkuje, kajti ko bomo zaužili pravo sol, bomo takoj začutili izboljšanje. Kako se bomo opazovali, nekaj primerov: Ali izkašljujemo rumeno sluz? Ali koža ob ustnicah poka? Za vsako od navedenih nadlog obstaja določena Schüsslerjeva sol.

Veliki sedem – naša velika pomoč

Veliki sedem ima pomembno vlog pri terapiji dr. Schusslerja: 10 tablet soli Magnesium phosphoricum (navadno označen pod številko 7) raztopimo v kozarcu tople vode in po malih požirkih popijemo, taka formulacija takoj ublaži krče po vsem telesu. Veliki sedem se uporablja pri glavobolu, pri krčih v želodcu, v stegnih, v mečih, pri nespečnosti, še posebej če ima kdo to težavo, da težko zaspi.

Schüsslerjeve soli nimajo stranskih učinkov, priporočajo se vsakomur: nosečnicam, dojenčkom, otrokom, odraslim, starejšim in celo živalim.

Kratek opis vsake soli

Calcium fluoratum (kalcijev fluorid)

Glavna naloga te soli je ta, da povrne tkivom elastičnost, da jim povrne sposobnost, da se raztezajo in preidejo v prvotno stanje zdravja. Je tudi pomembna sestavina, ki sestavlja prevleko zob in nohtov. Lajša cirkulacijo in učvrsti male kapilare, tako da poniknejo, mehča tudi trde žile, pomemben je v nosečnosti, za odpravljanje hemoroidov.

- Oglas -

Calcium phosphoricum  (kalcijev fosfat)

Te soli je največ v našem telesu, poglavitna je v sestavi naših kosti, vendar jo najdemo tudi v vseh drugih celicah. Kostem daje trdnost in ob poškodbah pomaga pri celjenju. Medtem ko prva sol sestavlja zunanji del kosti, druga sestavlja notranji del kosti. Pomirja mišice, odpravlja krče, spodbudi prebavo, pri anemiji, za rekonstrukcijo kosti.

Ferrum phosphoricum (železov fosfat)

Pomemben je ne samo zaradi uravnavanja ravni hemoglobina v telesu, ampak pomaga tudi pri vnetjih. Kemični pripravek pomaga pri vseh nenadnih boleznih, vnetjih in vročini v začetnem stadiju. Krepi telo, saj dovaja kisik mišicam in tako lajša bolečino mišic, pomemben je pri krepitvi sten črevesja. Uporablja se pri visoki vročini, mrzlici, prehladu, vnetju, anemiji.

Kalium chloratum (muriatucim) (kalijev korid)

Je najpomembnejši biokemični preparat za sluznice in sluzi, svetuje se pri težavah z grlom, ušesi in požiralnikom. Ima prečiščevalni učinek, skozi atome vode se veže s sestavo, ki je povzročila vnetje, in tako omogoča, da se toksične snovi nevtralizirajo. Pomaga pri stranskih učinkih cepiv, zdravil ali narkoze.

Kalium phosphoricum  (kalijev fosfat)

Je najpomembnejši biokemični pripravek pri psihični izčrpanosti, depresiji, je ključen za prosti pretok krvi in za tvorbo rdečih krvničk v tkivih in v možganskih, živčnih in mišičnih celicah. Pomanjkanje teh pomeni preobremenjenost teh organov in lahko vpliva na psihične motnje, kot so potrtost, obupanost, žalost, šibkost, slab spomin. Uporablja se pri stresu, živčnosti, nemiru.

Kalium sulfuricum (kalijev sulfat)

Uporabljamo ga za kronična vnetja vseh vrst (vnetje kože, koža, ki se lupi, kronični katar idr.) Uporablja se pri prhljaju, krhkih nohtih. Uporablja se, ko je sluz, ki jo koža izloča, praviloma rumene barve.

Magnesium phosphoricum (magnezijev fosfat)

Je najboljši biokemični pripravek za bolečine, krče in nevralgije po vsem telesu in za odpravljanje glavobolov. Pomaga pri krčih, napenjanju in nočnemu kašlju, suhem kašlju, ki nas ne pusti, da bi se zvečer umirili in lahko zaspali. Odlično deluje pri otrocih. Niža raven holesterola v krvi. Krepi mišično in mentalno delovanje in ureja avtonomno delovanje organizma. Skupaj s soljo Calcium phosphoricum in silicijem (Silicea) vmešamo koktajl, ki deluje krepčilno za celotno telo.

Natrium chloratum (muriaticum) (natrijev klorid)

Pomemben je za življenje, saj uravnava raven tekočin v telesu, pomemben je za izgradnjo novih celic v telesu. Veže naše toksične kovine, arzenik in organske strupe, ki pridejo v organizem prek pikov insektov, in jih odstrani iz organizma. Uporablja se pri dehidraciji, demineralizaciji, ko se prehladimo in nos pušča ali pa se oči pretirano solzijo, pri izgubi vonja in okusa.

Natrium phosphoricum (natrijev fosfat)

Večkrat se zgodi, da telo zaužije preveč živil, ki ga zakisajo, ta sol služi prav za nevtralizacijo odvečnih kislin. Če imamo v telesu preveč kislin, ker je natrija premalo, hrana ostaja predolgo v telesu. To lahko pelje do sekundarnih težav, kot so revma, kisel pot, ki smrdi in povzroča vnetja na koži, težave z želodcem, ledvicami in mehurjem, težave z vidom, kot da vidimo mušice pred seboj ali da vid ni dober, takrat je znak, da smo zakisani in da potrebujemo omenjeno sol. Nevtralizira kislino v telesu, tudi želodčno, in blaži vsa revmatska obolenja.

Natrium sulfuricum (natrijev sulfat)

Majhno količino te soli najdemo v celici, več je je v limfi, tu ima nalogo, da izloča tekočine in presnovne ostanke telesa, da prečisti organizem in spodbuja delovanje žolča. Odpravlja zastajanje vode v telesu, roseči se ekcem.

Silicea (kamena strela)

Ta sol je pomembna pri sestavi kože, sluznice, nohtov, las in kosti. Pomlajuje tkiva, jih dela prožnejša, ureja potenje tako, da uravnava izločanje toksinov skozi kožo. Topi kristale sečne kisline. Uporabljamo jo tudi pri bolečih sklepih ali sklepih, ki pokajo. Uporablja se pri osteoporozi, aknah in mozoljavosti, nagubani koži, za prečiščevanje kože.

Calcium sulfuricum (kalcijev sulfat)

Dr. Schüssler je prvotno obdržal to sol, potem jo je odstranil, misleč, da sta že prvi dve soli dovolj, saj že sami po sebi urejata vse to, kar tudi ta sol ureja. Njegovi nasledniki so jo ponovno uvedli, saj pomaga predvsem pri kroničnem bronhitisu, močnemu kašlju in sluzi. Skratka, topi sluz v dihalnem traktu. Uporablja se, ko je koža suha in razpokana.

Zdravljenje z vsemi omenjenimi solmi ne sme nikakor nadomeščati obiska pri zdravniku ali zdravljenja.

NAJNOVEJŠE