ŽivaliKiti dobivajo sončne opekline

Kiti dobivajo sončne opekline

MORDA VAS ZANIMA

Triletna raziskava ogroženih kitov v Kalifornijskem zalivu je pokazala, da tanjšanje ozonske plasti vpliva tudi na vodne sesalce, saj so na njih opazili poškodbe kože in mrtve clice, ki so jih povzročili UV žarki.
kiti in sončne opekline“To je prvi dokaz, da sončni žarki lahko poškodujejo kožo kitov”, je povedala Laura Martinez-Levasseur, zoologinja iz Londona, ki je sodelovala pri raziskavi. Pojavlja se vse več primerov poškodovane kože iz neznanega razloga, površine poškodovane kože pa se prav tako iz leta v leto večajo.

- Oglas -

Največja verjetnost je večja količina UV žarkov, za kar je krivo tanjšanje ozonskega plašča ali pa sprememba količine oblakov na letni ravni.

Ozonska plast se od leta 1970 vsako desetletje stanjša za 4 %, na polarnem polu pa je nastala že ogromna ozonska luknja, ki jo povzročajo emisije in kemikalije, ki jih spuščamo v zrak.

V raziskavi so zbrali preko 150 vzorcev kož, in vse kaže na to, da so poškodbe posledica sončnega sevanja. V nekaterih primerih so našli poškodbe tudi v spodnjih segmentih kože, kar pomeni, da da je imela žival izredno hude opekline. Kiti svetlejše barve in s tanjšo kožo imajo večjo verjetnost, da bodo dobili opekline.

Kiti pridejo na površje po zrak, ko hranijo svoje mladiče in pa ko se družijo in takrat so izpostavljeni polni moči sončnih žarkov.

- Oglas -

To pa je na žalost še en razlog več za umrljivost že tako zelo ogroženim vrstam kitov, ki so jih ljudje s prekomernim lovom porinili na rob izumrtja.

Foto: Diane Gendron

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×