fbpx
Domov Zdravje & prehrana Zdravilen kavni nadomestek iz želoda

Zdravilen kavni nadomestek iz želoda

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Slovenija je polna mogočnih hrastov, ki v enem letu proizvedejo tudi sto kilogramov želodov. Za razliko od lešnikov ali kostanja, je uporaba želoda pri nas še dokaj nepoznana, zato se z njimi v večini prehranjujejo divje živali. V resnici pa so želod poznali že v antični Grčiji, kjer so ga imeli za pogosto živilo, po nekaterih ocenah je želod mnoga ljudstva v zgodovini celo reševal pred lakoto, saj je pravilno obdelan povsem užiten in še zdrav. Kot eno osnovnih živil so ga uporabljali tudi Indijanci v Severni Ameriki. Nekateri so plodove zakopali v zemljo, drugi so jih dali v tekoč potok, nato pa posušili na soncu. Na ta način so iz želoda odstranili grenkobo in so tako postali boljši. Ker ima želod nizki glikemični indeks pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Ker vsebuje veliko naravnih sladil, ob peki peciv iz želodove moke uporabimo tudi znatno manj sladkorja. Želodovo moko lahko uporabimo tudi za peko okusnega želodovega kruha, a jo zmešamo z belo moko.

kavani nadomestek iz želoda

Posnema okus kave

Iz želoda pa lahko pripravimo tudi zdrav kavni nadomestek, ki so ga radi uporabljali tudi naši predniki. Kavni nadomestki, ki posnemajo okus kave, so bili včasih zelo priljubljeni, saj je bilo kavo težko ali celo nemogoče dobiti. Vsi ti nadomestki so brez kofeina, zato so še danes v uporabi pri ljudeh, ki se kofeinu raje izognejo. Za odličen okus je poglavitnega pomena praženje, poleg želoda najpogosteje za kavne nadomestke uporabljamo pražena zrna različnih žit kot je ječmen, lahko pa jih pripravljamo tudi iz krompirjevih lupkov, regrata, fig, graha, cikorje, mandljev, koruze, pese ali korenja. Odlične so tudi mešanice vsega naštetega. Pri nas je sicer najpogostejši kavni nadomestek iz praženega ječmena in cikorje, ki mu rečemo proja in ga delijo tudi v slovenskih bolnišnicah in porodnišnicah.

Pripravo kavnega nadomestka iz želodov je opisal že Ivan Künzle v knjigi iz leta 1914, Zdravilna zelišča. “Župnik Kneipp priporoča želodovo kavo kot najboljšo in najbolj redilno. Zreli želodi suđi na soncu, dokler mu ne odpadejo kapice, seseklaj ga, če ni še prav suh, posuši ga do kraja na peči in semli na kavinem mlinčku prav kakor zrnato kavo. Postavi želodovo kavo z vodo na ogenj. Ta kava je napram pusti ječmenovi zelo okusna, močna in tako zdrava, da jo mseš dati brez skrbi otrokom,” je opisal. Želodova kava je zelo zdravilna, saj znižuje krvni sladkor, je dobra preventiva za borelije in kot že rečeno, uravnava delovanje ščitnice. Kavo pa lahko uporabimo tudi zunanje v zdravilne namene, saj razkužuje in krči tkivo. Poleg tega jo lahko upoabimo za zaviranje glivičnih okužb, ob vnetju ustne votline pa jo redno grgramo.

Priprava kavnega nadomestka iz želoda

Po tem, ko želode v jeseni naberemo s tal, jih moramo posušiti. Najbolje je, če bi jih sušili kot indijanci na soncu. V tem primeru jih razporedite na pladenj in jih dajte za nekaj dni na sonce, ponoči pa jih shranimo v zaprt prostor. Sušite jih toliko časa, da se vsi obarvajo na rjavo in bodo res suhi. V nasprotnem primeru bodo namreč hitro splesnili. Želod lahko segrevate tudi v pečici na 70 stopinjah Celzija približno dvajset minut. Lahko pa ga sušite tudi normalno na pladnjih v stanovanju, v tem primeru ga sušimo najdlje, tudi do enega meseca. Pazite le, da bo nekje na suhem, saj se v nasprotnem primeru hitro razvije plesen in razmnožijo mikroorganizmi, ki uničijo plodove. Posušene želode nato shranite v posodicah ali vrečkah v hladnem in suhem prostoru in ga uporabite v roku treh mesecev. Ponekod zdrži tudi pol leta, a je mlajši želod boljši. Želod lahko tudi olupite, zrnca pa zamrznete. Tako bodo ostala dobra za uporabo veliko časa. Želod v posodicah in vrečkah se namreč lahko hitro pokvari, kljub sušenju pa lahko tudi splesni.

Želode za pripravo kavnega nadomestka narežete ali zmeljete v velikost kavnih zrnc in jih pražite v ponvi na majhnem ognju. Praži se ga kot kavo, da dobi rjavo barvo, ne smemo pa ga pražiti predolgo, saj lahko izgubi zdravilen učinek. Ko so zrnca popražena, jih ne smemo mleti ampak jih takoj po praženju stolčemo v možnarju v grob prašek, iz katerega kuhamo napitek na isti način kot kavo. Po želji sladkamo in dodamo mleko ali mlečne nadomestke.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×