Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaKatera zelišča nam pomagajo v boju z ankisoznostjo in depresijo?

Katera zelišča nam pomagajo v boju z ankisoznostjo in depresijo?

MORDA VAS ZANIMA

Anksioznost in depresija postajata del vsakdana mnogih na tem svetu, saj je v današnji družbi velik poudarek na doseganju vse večjih in večjih ciljev. Človeštvo ni postalo nič srečnejše – vsaka izpolnjena želja nam poraja le novo. Hočemo vedno več in nikoli nismo zadovoljni in ne znamo uživati življenja.

- Oglas -

anksioznost in depresija - katera zelišča pomagajo

Ob koncu natrpanega vsakdana si lahko vzamemo čas zase in delamo stvari v katerih uživamo, obiščemo najljubše ljudi, jemo najljubše jedi, meditiramo ali preprosto delamo stvari, ki nas veselijo. Samo uravnoteženo življenje včasih na žalost ni dovolj in kemija v telesu in možganih je kriva, da se posameznikom neredko pripišejo razna zdravila na recept. Vse več ljudi pa se različnih pomirjeval izogiba, saj skupaj z njimi pride tudi veliko stranskih učinkov, ki za posameznika niso prijetni.

Katera zelišča zdravijo depresijo in tesnobo?

Za zdravljenje ankisoznosti in depresije ni čudežnega zdravila, se pa stanje hitro izboljša ob povečanju ravni serotonina v možganih. Tega povečamo z dodajanjem vitaminov B6 in vitamina C, folne kisline in magnezija.

Ashwagandha

Pomaga v boju proti učinkom stresa – znana je po svojem blažilnem učinku na stres, odpravlja depresijo in tesnobo. Poznali so jo že v antiki, zlasti v Indiji. Raziskave so pokazale, da ashwagandha pri večini pacientov deluje enako efektivno, kot konvencionalni antidepresivi in pomirjevala, saj je odlična za stres, utrujenost in koncentracijo. Glavne učinkovine v ashwagandhi so različni alkaloidi in steroidni laktoni.

Pasijonka

- Oglas -

Pasijonka izvira iz Peruja in se je že takrat uporabljala, kot pomirjevalo. Ko se je razširila v Evropo, so jo uporabljali za zdravljenje nemira, motenj in napadov, danes jo več ali manj za zdravljenje anksioznosti in nespečnosti. Pasijonka pomaga povečati raven kemikalije imenovane »gaba«, ki upočanjuje možgansko aktivnost in je s tem dobra v boju proti nespečnosti. Najnovejše študije kažejo, da pitje pasijonkinega čaja občutno zmanjša raven stresa v vašem telesu.

L-teanin

L-teanin je glavna aminokislina v listih zelenega čaja. Deluje sproščujoče, saj spodbuja nastanek alfa valov, ti pa vplivajo na psihično in fizično sprostitev ter znižujejo raven stresa in zaskrbljenosti. Poleg tega, da umiri, ne povzroča zaspanosti, lahko povzroči le krepčilni spanec, če se ga pije pred spanjem.

Sveta bazlika

Gre za močan antioksidant, ki deluje antibakterijsko, protiglivično in protivnetno. V zadnjem desetletju se je sodobna znanost izrazito osredotočila na to zel in njene učinke. Sveta bazlika ima največji potencial pri blaženju stresa in pripomore k sprostitvi, saj deluje kot adaptogen, krepi telesni odziv na fizični in čustveni stres. Adaptogeni tudi spreminjajo razpoloženje in pomagajo telesu delovati pri povečani ravni stresa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×