Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaKako pravilno skuhamo čaj

Kako pravilno skuhamo čaj

MORDA VAS ZANIMA

Čaj pripravimo iz svežih ali posušenih zdravilnih rastlin oziroma zelišč. Merica za eno skodelico je 5 do 10 g, to je približno ena zvrhana čajna žlička. Posušene zdravilne rastline hranite v papirnatih vrečkah ali škatlah, nikakor pa ne v polivinilastih vrečkah.

- Oglas -

Če želite pripraviti čajni napitek iz svežih rastlin, lahko 3 do 5 svežih, drobno narezanih rastlin, zvečer namočite v pol litra vode, zjutraj pa pogrejete do vrelišča. Če za namakanje ni časa, rastlino le poparite, počakajte 10 minut, nato pa jo precedite. Ko čaj zavre, ga odstavite, precedite pa šele po 3 do 5 minutah.

Kuhanje čaja

Nabiranje zdravilnih rastlin

Vsekakor je najboljši čaj tisti, za katerega sami naberemo zelišča, če pa nimate časa za nabiranje, so najboljša alternativa že pripravljeni čaji in čajne mešanice, ki se dobijo v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano ali na tržnicah.

Pitje čaja

Čaj pijemo po požirkih, 2 do 3 skodelice na dan. Zdravljenje z eno vrsto čaja traja od enega do treh tednov, bolj učinkovite pri odpravi bolezni so mešanice čaja iz večih rastlin, ki jih lahko pijete tudi do treh mesecev, odvisno od stopnje bolezni. Pri resnejših boleznih svetujemo posvet pri zdravniku, saj imajo tudi čaji mejo svoje učinkovitosti.

- Oglas -

Čaja praviloma ne sladkamo, če pa vam okus ni všeč, je naboljše sladilo za čaj žlička medu, ki jo vmešamo v topel čaj, ki ne sme imeti višje temperature od 40 stopinj, saj v tem primeru zdravilne učinkovine medu izgubijo svojo moč. Za še več vitamina C lahko čaju dodamo tudi nekaj limoninega soka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×