Zdravje & prehranaKako lahko postanete vitalni na naraven način?

Kako lahko postanete vitalni na naraven način?

MORDA VAS ZANIMA

Chi kung je več kot 3000 let stara znanost kako razviti in uporabljati Chi(življensko energijo) v telesu. V starodavni Kitajski so taoistični in budistični menihi raziskovali in razvijali veščine krepitve zdravja, doseganja dolgoživosti in duhovnega razvoja.

- Oglas -

Danes vse te veščine poznamo pod imenom Chi kung kar v prevodu pomeni »delo z notranjo energijo«. Chi kung nas uči kako skupaj v harmoniji uporabljati, telo, um in duha, da odpravimo energijske blokade in uravnotežimo jin in jang energije v telesu. Z vadbo Chi kunga in Tai chija, ki je zahtevnejša, gibalna različica Chi kung-a povrnemo ravnotežje in dosežemo stanje dobrega počutja in zdravje. Bolezni se praviloma začnejo na jin energijskem nivoju, ki je povezan z našo duševnostjo in umom. Pomembno je, da se zavedamo dejavnikov, ki nam povzročajo blokade Chi-ja.

tai chi

Dejavniki, ki blokirajo življensko energijo

ČUSTVA – neuravnotežena in negativna čustva so eden od največjih vzrokov za energijske blokade v telesu. V kitajski medicini je znano, da strah poškoduje ledvica, jeza jetra, žalost pljuča. Preveč razmišljanja in mentalnega dela poškoduje želodec in trebušno slinavko. Izogibajmo se negativnih in ekstremnih čustvenih stanj. Vadba Chi kunga nas uravnoteži in sprošča.

PREHRANA – vsak dan potrebujemo hrano, nezdravo prehranjevanje pahne naše telo v neravnotežje. Poskušajte jesti hrano, ki je naravnega izvora in je zrasla v vašem okolju. Ker je hrana tudi izvor Chi-ja boste prejeli optimalno energijo, ki jo potrebujete za življenje v tem okolju.

- Oglas -

SPREMEMBE V VREMENU IN LETNIH ČASIH – spremembe v vremenu in letnih časih vplivajo na energijo v našem telesu, Če se nismo prilagodili spremembam vremena in letnih časov čutimo:

  • ko prihaja pomlad, težave z jetri
  • ko prihaja poletje, težave s srcem
  • ko prihaja jesen, težave s pljuči
  • ko prihaja zima, težave z ledvicami

Če vadimo Chi kung samodejno prilagodimo našo energijo spremembam vremena in letnih časov.

VPLIV OKOLJA – okolje v katerem živimo je zelo pomembno za naše zdravje. Sem spada vpliv onesnaženja in Feng Shui(znanost o energijah, ki nas obdajajo) ki imata velik vpliv na naše ravnotežje energij v telesu. Veliko lahko vplivamo s tem, ko spremenimo razpored predmetov v prostoru v katerem živimo ali delamo po načelih Feng Shui-ja. Z vadbo Chi kunga okrepimo naše elektromagnetno in energijsko polje in tako vplivamo na prostor okoli nas.

NAPAČNO JEMANJE ZDRAVIL – redno jemanje zdravil mnogim ljudem pomaga vzdrževati zdravje, hkrati pa je potrebno biti pazljiv pri uporabi zdravil. Stranski učinki nekaterih zdravil ob dolgotrajnem jemanju so lahko zelo negativni še posebaj, ob nestrokovni in nepravilni uporabi. Zdravila moramo jemati pazljivo in samo takrat, ko je to zares potrebno in predpisana od strokovnjakov.

POŠKODBE – vse fizične poškodbe ustvarjajo blokade Chi energije v telesu: vreznine, zvini, izpahi, natrgane mišice in zlomi. Izogibamo se tovrstnim poškodbam in z redno vadbo Chi kunga čim bolj odpravimo njihove posledice.

Tai chi chi kung shibashi

Tai Chi Chi kung Shibashi, oziroma Tai Chi Chi kung osemnajstih slik je zvrst Chi kunga sorodna Tai Chi-ju. Je enostaven, varen in učinkovit sistem Chi kunga, ki odpravlja energijske blokade, krepi zdravje ter omogoča doseganje dolgoživosti.

Osemnajst slik ali položajev, ki sestavlja to zvrst Chi kunga je povzeto iz Tai Chi-ja. Razvil ga je mojster in zdravilec kitajske tradicionalne medicine Lin Hou Sheng z namenom, da bi naučil svoje paciente enostavnih fizično nenapornih vaj, ki bi jim pomagale k hitrejši ozdravitvi in vzdrževanju zdravja. Značilno za to vrst vaj je, da se za razlko od Tai chi-ja izvajajo na mestu, v več ponovitvah po natančno določenem vrstnem redu.

- Oglas -

Zato se je Tai chi Chi kung Shibashi enostavno naučiti in je zelo učinkovit za vzdrževanje zdravja in za zdravljenje lažjih obolenj. Zaradi enostavnosti in učinkovitosti se je v zadnjem času zelo razširil na Kitajskem. Južni Aziji, Ameriki, Evropi, Japonski in Avstraliji kot zvrst sprostilno meditativne energijske vadbe. Vaje se lahko vsak nauči in že po enem mesecu redne vadbe običajno začutimo pozitivne učinke na počutje in zdravje. Izvajanje posameznih vaj ima še posebaj blagodejne učinke na: kronično preutrujenost, telesno šibkost, živčnost, težave s hrbtom, obolenja ledvic, visok krvni pritisk, itd.

Igor Gregorc, www.utrinek.si

NAJNOVEJŠE