0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako izstopiti iz začaranega kroga drastičnih diet?

Kako izstopiti iz začaranega kroga drastičnih diet?

MORDA VAS ZANIMA

Past preizkušanja novih in novih diet je nekaj, v kar so se ujeli že številni ljudje. Če se je to zgodilo tudi vam, torej nikakor niste sami, kar pa je najverjetneje precej slaba tolažba. Prehajanje od ene restriktivne diete k drugi je lahko izjemno naporno. Kilogrami se običajno vrnejo že kmalu po koncu diete – morda pa pridobite celo nekaj dodatnih. Želja, da bi preizkusili novo dieto, je tako še večja. Vsakič znova namreč upate, da bo tokrat končno delovalo.

- Oglas -

Ne le da vam razne hitre diete ne morejo pomagati dolgoročno, ampak lahko pri tem celo močno ogrozite svoje zdravje. Nujno je torej, da čim prej izstopite iz tega začaranega kroga. Toda če vas restriktivne diete spremljajo že vrsto let, je to seveda precej lažje reči kot storiti. Potreben bo celosten pristop, ki bo vključeval različne vidike vašega življenja …

Intuitivno prehranjevanja, ki ni podrejeno vnaprejšnjim načrtom in urnikom

Ali verjamete, da je prehranjevanje po določeni uri nekaj, česar si ne smete privoščiti za nobeno ceno, sicer boste vedno pretežki? Ste močno obremenjeni s štetjem kalorij? Ali se pogosto silite s hrano, v kateri v resnici ne uživate? Leta in leta restriktivnih diet lahko privedejo do tega, da ne znate več prisluhniti svojemu telesu. Ciklom drastičnega samoomejevanja sledijo cikli prenajedanja, pri čemer gre zgolj za dve plati istega kovanca.

Če se želite rešiti iz začaranega kroga neuspešnih diet, je nujno, da se naučite t. i. intuitivnega prehranjevanja. Pozabite na urnike, vnaprej pripravljene jedilnike in obroke. Priporočljivo je sicer, da večji del vaše prehrane predstavljajo čim bolj nepredelana živila, vendar naj bo to edino »pravilo«, ki mu sledite. Prisluhnite svojemu telesu in jejte takrat, ko želite, pri čemer pojejte toliko, da boste siti, vendar ne povsem polni. Intuitivno prehranjevanje bo zahtevalo nekaj vaje, zato je pomembno, da se ne ustrašite prehitro. Vaše telo in um potrebujeta čas, da dojameta, da se lahko sprostita.

- Oglas -

Čas, da prečešete svoje profile na družbenih omrežjih

Kdo so osebe, ki jim sledite na družbenih omrežjih? Gre za ljudi, ki pogosto spodbujajo k restriktivnim dietam, čeprav »samo« implicitno? Morda osebe, ki vam dajejo občutek, da je dovolj dober samo en tip postave, da je vaša vrednost odvisna od vaše telesne teže? Vzemite si čas in preglejte vse profile, ki jih redno uporabljate. Izbrišite ljudi, ki vas najverjetneje spodbujajo k nezdravim navadam.

Postavite jasne meje v medosebnih odnosih

Čeprav imajo družbena omrežja danes izjemno velik vpliv na to, kako dojemamo svojo postavo oziroma težo, niso edino, kar lahko prispeva k temu, da se ujamemo v začaran krog restriktivnih diet. Pogosto so lahko vsaj deloma krivi tudi odnosi z ljudmi, ki jih poznamo osebno in ki so morda celo pomemben del našega življenja. Morda ste se z nekom zbližali prav prek pogovorov o hujšanju in sorodnih temah, ki lahko še vedno predstavljajo osrednji del vajinih pogovorov. Če gre na primer za vašo dobro prijateljico, s katero se redno pogovarjate o novih dietah, je pomembno, da ji prijazno, toda odločno pojasnite, da to ni več nekaj, o čemer bi želeli govoriti.

Poiščite hobije, v katerih boste resnično uživali

Če je ukvarjanje z dietami do nedavnega zapolnjevalo velik del vašega časa, je seveda nujno, da poiščete bolj zdrave aktivnosti, s katerimi boste lahko zapolnili ta čas. Dolgčas je lahko namreč povod za to, da začnete ponovno razmišljati o novi dieti. Poiščite dejavnosti, v katerih boste resnično uživali. Priložnosti za ekscesivno ukvarjanje s telesno težo in z metodami hujšanja bo tako precej manj.

Preberite tudi: Kako se pobrati po neuspešni dieti?

.

NAJNOVEJŠE