Zdravje & prehranaKaj nas uči ajurveda?

Kaj nas uči ajurveda?

MORDA VAS ZANIMA

Ajurveda je celostni sistem, ki nam zagotavlja popolno zdravje. Ne uči nas, kako spet pridobiti izgubljeno zdravje, ampak, kako skrbeti, da bomo ves čas prekipevali od veselja in življenjske energije. Uči nas, kako spet najti tisti pristni stik s sabo in kako zares živeti v skladu z zakoni narave ter se jim ne upirati, saj to na dolgi rok prinaša le trpljenje in bolezen.

Vi ste narava

- Oglas -

Ljudje se imamo nemalokrat za neka superiorna bitja, osredotočamo se le nase in na svoj ego, ob tem pa pozabljamo, da smo pravzaprav del nečesa večjega. Ko spet usvojimo ta objektivni, k vesolju usmerjen pogled na telo in dušo, lahko bolje razumemo naravo vesolja in svojo lastno naravo. Če pa na to pozabimo, pa nas slej ko prej zapeljejo naš lastni ego in želje, ki so popolnoma odtujene od naših čutov. Ko smo povezani z naravo, to na naše življenje vpliva na vseh ravneh – takrat smo zdravi, polni veselja in globokega notranjega miru.

Ajurveda

Zgodaj v posteljo, zgodaj iz postelje

Naš bioritem pogojuje narava – dejavni moramo biti podnevi, noč pa je čas za počitek. Pred izumom elektrike so naši predniki hodili v posteljo takoj, ko je zašlo sonce. Energija v tem delu dneva je težka, počasna in počasi upada – vse je pripravljeno na to, da utonemo v sen. Če bedimo pozno v noč, jemljemo energijo našim organom, kar se dolgoročno pozna v oslabljenem imunskem sistemu, slabši vitalnosti in močni utrujenosti. Če pa v posteljo odidemo zgodaj, pa se bomo sčasoma popolnoma naravno prebudili že pred zoro, skupaj s prvimi ptički.

Že ko se zbudite, globoko vdihnite

Včasih se že zbudimo brez energije in potem se v takem ritmu navadno nadaljuje ves naš dan. Veliko ljudi se želi na silo zbuditi s pomočjo kave, pravih čajev ali drugih energijskih napitkov, ampak vsi ti napitki ne prodrejo do izvora naših težav, ampak nas bolj budne naredijo le za kratek čas.

- Oglas -

Ajurveda pravi, kako zelo pomembno je, da se takrat, ko se prebudite, tudi zares zbudite. Svetuje, da že zjutraj, ko se zbudite, večkrat zares globoko vdihnete in izdihnete ter tako prebudite svoje telo in duha. Vaše dihanje naj bo globoko, počasno in enakomerno, prav tako vam bo v pomoč tudi jutranja telovadba, ki bo poživila vaše telo in vam dala potrebno energijo za nov dan.

Uživajte rastlinsko hrano

Morda pri sebi opažate, da vam veliko bolj prija hrana rastlinskega izvora. Rastline, še posebej tiste, ki so vzgojene v našem lokalnem okolju, so tiste, ki gradijo vaš zunanji ekosistem. Ko jih uživate, postanejo del vašega notranjega ekosistema.

Kot pravi strokovnjakinja za ajurvedo, dr. Shantree Kacera, so osnovna hranila iz rastlin temeljna hrana za vaše telo. Subtilna energija, skrita v rastlinah in zeliščih, hrani našo življenjsko silo. Zelo pomembno je, da hranimo svojo življenjsko silo ali prano, saj se naše telo le tako lahko zoperstavi negativnim učinkom hitrega načina življenja in strupenim snovem, ki na nas prežijo iz okolja.

Povežite se s svojo notranjostjo

Ajurveda, skupaj z redno prakso joge, ponuja številne uvide in doživetja. Če redno vadite jogo, se spomnite, kaj ste o svojem telesu in njegovih odzivih vedeli takrat, ko ste naredili prvo asano in zdaj, ko je joga z vami že kar nekaj časa. Joga ne vpliva le na boljše telesne sposobnosti, ampak je predvsem pot samospoznavanja in odkrivanja novih sfer svoje notranjosti.

S pomočjo joge postanemo bolj osredotočeni in zato lahko veliko bolje zaznavamo svet okrog sebe – na vseh ravneh. In ko se začnete enkrat bolj zavedati sebe, se hkrati tudi veliko bolj povežete z naravo in spet postanete del nje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×