Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Zdravje & prehranaJe ključ za preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni v našem črevesju?

Je ključ za preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni v našem črevesju?

MORDA VAS ZANIMA

Nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, so v velikem porastu. Glede na napovedi bo v bližnji prihodnosti zaradi tovrstnih bolezni zelo velik delež prebivalstva potreboval polno nego. Tako nevrodegenerativne bolezni nedvomno predstavljajo eno največjih težav javnega zdravja v današnjem času. Posledično so deležne precej pozornosti znanstvenikov. Pred nedavnim zaključena študija, objavljena v reviji Nature, je denimo razkrila zelo zanimivo povezavo med našim črevesjem in nevrodegenerativnimi boleznimi. Je mogoče, da je to še ena izmed tistih težav, na katere lahko močno vpliva črevesna flora?

- Oglas -

Nevrodegenerativna bolezen

V ospredju študije vpliv črevesne flore na dva tipa možganskih celic

Raziskovalci iz bolnišnice v  Bostonu so preučevali, kako mikroorganizmi v našem črevesju in njihovi stranski produkti vplivajo na naše možganske celice. Še posebej so se osredotočili na dve vrsti možganskih celic, ki se imenujejo mikroglija in astrociti. Gre za celice, ki med drugim prispevajo k ohranjanju močnega imunskega sistema in ki sodelujejo pri odstranjevanju odmrlih ali poškodovanih celic. S tem pa pripomorejo k zmanjšanju tveganja za kronična vnetja v telesu in številne kronične bolezni – med drugim tudi za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

Lahko probiotiki pomagajo pri zmanjševanju nevarnosti za Alzheimerjevo bolezen?

To je bila prva študija, v okviru katere je bila dokazana neposredna povezava med našo črevesno floro (t. i. mikrobiom) in omenjenimi celicami. Izsledki raziskave tako napeljujejo k teoriji, da bi lahko morda prav prehranske spremembe igrale pomembno vlogo pri preprečevanju nevrodegenerativnih bolezni. Potrebne bodo sicer nadaljnje raziskave, preden se lahko oblikujejo bolj specifične smernice. Tako se nameravajo raziskovalci na primer že kmalu lotiti natančnejšega preučevanja morebitne povezave med povečanim vnosom probiotikov ter zmanjšanjem tveganja za Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×