0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJe ključ za preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni v našem črevesju?

Je ključ za preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni v našem črevesju?

MORDA VAS ZANIMA

Nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, so v velikem porastu. Glede na napovedi bo v bližnji prihodnosti zaradi tovrstnih bolezni zelo velik delež prebivalstva potreboval polno nego. Tako nevrodegenerativne bolezni nedvomno predstavljajo eno največjih težav javnega zdravja v današnjem času. Posledično so deležne precej pozornosti znanstvenikov. Pred nedavnim zaključena študija, objavljena v reviji Nature, je denimo razkrila zelo zanimivo povezavo med našim črevesjem in nevrodegenerativnimi boleznimi. Je mogoče, da je to še ena izmed tistih težav, na katere lahko močno vpliva črevesna flora?

- Oglas -

Nevrodegenerativna bolezen

V ospredju študije vpliv črevesne flore na dva tipa možganskih celic

Raziskovalci iz bolnišnice v  Bostonu so preučevali, kako mikroorganizmi v našem črevesju in njihovi stranski produkti vplivajo na naše možganske celice. Še posebej so se osredotočili na dve vrsti možganskih celic, ki se imenujejo mikroglija in astrociti. Gre za celice, ki med drugim prispevajo k ohranjanju močnega imunskega sistema in ki sodelujejo pri odstranjevanju odmrlih ali poškodovanih celic. S tem pa pripomorejo k zmanjšanju tveganja za kronična vnetja v telesu in številne kronične bolezni – med drugim tudi za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

Lahko probiotiki pomagajo pri zmanjševanju nevarnosti za Alzheimerjevo bolezen?

To je bila prva študija, v okviru katere je bila dokazana neposredna povezava med našo črevesno floro (t. i. mikrobiom) in omenjenimi celicami. Izsledki raziskave tako napeljujejo k teoriji, da bi lahko morda prav prehranske spremembe igrale pomembno vlogo pri preprečevanju nevrodegenerativnih bolezni. Potrebne bodo sicer nadaljnje raziskave, preden se lahko oblikujejo bolj specifične smernice. Tako se nameravajo raziskovalci na primer že kmalu lotiti natančnejšega preučevanja morebitne povezave med povečanim vnosom probiotikov ter zmanjšanjem tveganja za Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo.

NAJNOVEJŠE