5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaJaščarica zoper želodčne težave in krče

Jaščarica zoper želodčne težave in krče

MORDA VAS ZANIMA

Jaščarica je trajnica z umazano rumeno oz. rjavo koreniko, ki je znotraj bela. Steblo je votlo, cvetovi so majhni in beli ali rdečkasti, rastlina pa zraste do 130 cm visoko. Jaščarica ima močan in prijeten vonj, ki spominja na angeliko, cvete pa julija in avgusta. Prvotno sicer izvira iz Severnih Alp, vendar je danes razširjena po vseh evropskih gorstvih. Najbolje uspeva v severnih in vlažnih legah, gojimo pa jo lahko tudi na svojem vrtu.

- Oglas -

Jaščarica

Zdravilni samo podzemni deli rastline

V zdravilstvu uporabljamo samo koreniko, ki jo izkopljemo spomladi ali jeseni ter posušimo v senci. Vsebuje eterično olje, smolo, čreslovine, grenčino imperatorin, ostin in ostrutin. V deželah Severne Evrope je kot zdravilna rastlina zelo znana in cenjena, v starem veku pa je sploh niso poznali. Prvi opis zasledimo v delih sv. Hildegarde, vendar ni povsem jasno, ali ima v res v mislih jaščarico ali kakšno drugo kobulnico.

Zdravilni učinki

Jaščarico so v srednjem veku uporabljali za zdravljenje tako ljudi kot tudi živali, veljala je za najboljše zdravilo zoper nalezljive bolezni. Prijel se je sloves univerzalnega zdravila oz. “zeli vseh zeli”, cenil jo je tudi sloviti zdravnik A. Hoffmann, ki jo je med drugim uporabil v svojih kapljicah. Danes se jo uporablja predvsem zoper vročino in kot pomirjevalo. Čaj iz jaščarice je zelo uspešen pri kataralnih težavah, prebavnih motnjah, pri materničnih krčih, pa tudi pri protinu, revmatizmu in trebušnih krčih.

Kako pripravimo čaj

Koreniko pred sušenjem narežemo na majhne dele oz. sesekljamo. Za čaj uporabimo 1 čajno žličko sesekljane korenike (lahko uporabimo tudi svežo), ki jo damo v vrelo vodo in pustimo nekaj minut vreti. Nato čaj odcedimo in počakamo, da se malce ohladi, na dan lahko popijemo do dve skodelici tako pripravljenega nesladkanega čaja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×