0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIrski mah – rdeča alga, ki vsebuje veliko železa, joda in magnezija

Irski mah – rdeča alga, ki vsebuje veliko železa, joda in magnezija

MORDA VAS ZANIMA

Irski mah (Chondrus crispus) je poimenovanje, ki je lahko nekoliko zavajajoče. V resnici namreč ne gre za mah, ampak za posebno različico rdečih alg, ki uspeva predvsem ob skalnatih obalah Atlantskega oceana. Irski mah, ki se običajno prodaja v obliki prahu, podobno kot spirulina, je izjemno zdrav in vsestransko uporaben. Ker nima posebnega okusa, ga je mogoče brez večjih težav vključiti v najrazličnejše jedi in napitke. Dodajate ga lahko smutijem, juham, pudingom itn. Poskrbi za zgostitev jedi oziroma napitka, saj se spremeni v želatinast gel, in za izboljšanje hranilne vrednosti. Ne vsebuje maščob, obenem pa ga odlikuje nizka kalorična vrednost. Tako je primeren tudi za vse, ki se poskušate znebiti odvečnih kilogramov.

- Oglas -

Hranilna vrednost se lahko od izdelka do izdelka nekoliko razlikuje. Boljša izbira je praviloma »divji« irski mah oziroma irski mah ki ga je mogoče najti v oceanih (ponekod se ta alga goji tudi načrtno). Večina izdelkov na osnovi irskega mahu sicer vsebuje zelo veliko mineralov. Med drugim gre običajno za odličen vir železa, magnezija in joda, torej treh mineralov, ki so izjemno pomembni za naše zdravje.

Železo za preprečevanje slabokrvnosti

Pomanjkanje železa lahko povzroči kopico težav. Med najpogostejšimi simptomi pomanjkanja tega izjemno pomembnega minerala, brez katerega ni možna optimalna oskrba celic s kisikom, so slaba prekrvavitev, nenehna utrujenost, oslabljena sposobnost koncentracije, pogosta zadihanost (tudi ob manj intenzivni telesni aktivnosti), bleda koža, nadpovprečno hiter srčni utrip, lomljivi nohti in lasje, razpokane ustnice (predvsem v kotičkih), omotičnost ter pogostejše okužbe. Posebno pri otrocih se lahko pomanjkanje železa kaže tudi v obliki pomanjkanja apetita. Redno uživanje irskega mahu zmanjša tveganje za pomanjkanje železa, saj gre za dodatek, bogat z železom. Vitamin C v irskem mahu pa bo poskrbel za učinkovitejšo absorpcijo železa.

Magnezij za podporo živčnemu in mišičnemu sistemu

Irski mah je tudi dober vir magnezija – minerala, ki sodeluje v več kot 300 procesih v našem telesu. Magnezij je posebno pomemben za optimalno delovanje mišičnega in živčnega sistema. Preprečuje mišične krče in bolečine v mišicah, hkrati pa pomaga pri stresu oziroma napetosti. Magnezij je obenem zelo koristen za uravnavanje krvnega tlaka, zdrave kosti, učinkovito prebavo in dober spanec. Med pogoste simptome pomanjkanja magnezija spadajo težave s spanjem (dodajanje magnezija je lahko zato dobra naravna metoda za premagovanje nespečnosti).

- Oglas -

Če telesu ne zagotavljate dovolj magnezija, pa so med drugim možne tudi pogoste težave z glavoboli in utrujenostjo. Raziskave kažejo, da odraslim pogosto primanjkuje magnezija, zato je vsekakor pametno, da pogosteje posegate po živilih, ki spadajo med najboljše vire magnezija (sončnična semena, indijski oreščki, divji riž, črni fižol, mandlji, špinača itn.), ter da po potrebi svojo prehrano obogatite z dodatki, kot je irski mah v prahu.

Jod za optimalno delovanje ščitnice

Med najpomembnejše minerale v irskem mahu spada tudi jod. Gre za mineral, ki je posebno pomemben za našo ščitnico. Če ščitnica nima na voljo zadostne količine joda, namreč ni možna učinkovita tvorba ščitničnih hormonov. Pomanjkanje joda lahko tako privede do hipotiroze (zmanjšano delovanje ščitnice), razvije pa se lahko tudi golšavost. Jod je posebno pomemben v obdobju nosečnosti, saj gre za mineral, ki je nujen za normalen razvoj ploda v maternici. Pri tem morate sicer upoštevati, da je lahko problematičen tudi čezmeren vnos joda. Posebno osebe, pri katerih je bila že diagnosticirana bolezen ščitnice, se morajo zato pred uporabo irskega mahu in podobnih dodatkov posvetovati z zdravnikom oziroma s tirologom.

.

NAJNOVEJŠE