0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaHygge: spremenite svoj dom v pomirjajočo oazo

Hygge: spremenite svoj dom v pomirjajočo oazo

MORDA VAS ZANIMA

Hygge je danska beseda za občutek popolnega udobja, topline, povezanosti in varnosti. Če boste svoj dom opremili tako, da bo v vas vzbujal občutke, ki jih zajame izraz hygge, bo imelo to zagotovo zelo pozitiven vpliv na vaše življenje nasploh. Ni namreč naključje, da se Danci pogosto znajdejo na vrhu lestvic najsrečnejših narodov na svetu. Mnogi menijo, da je eden od razlogov za to povezan prav z dejstvom, da se večina Dancev zelo dobro zaveda, kako pomemben je hygge. Sledite spodnjim nasvetom in vaš dom se lahko že kmalu spremeni v pomirjajočo oazo, ne da bi morali za to zapraviti gore denarja.

- Oglas -

1. Napolnite svoj dom z mehkimi blazinami, odejami in preprogami

Hygge je koncept, ki je tesno povezan z mehkobo. Eden od najboljših načinov, s pomočjo katerih lahko pričarate ta občutek, je povečanje števila predmetov, kot so blazine, odeje in preproge. Pri tem bodite pozorni na to, da bodo ti dodatki izdelani iz čim mehkejših materialov. Obenem imejte v mislih, da blazine niso primerne samo za posteljo in zofo. Zakaj ne bi neizkoriščenega kota v dnevni sobi zapolnili z blazinami, ki jih lahko kombinirate z vrečami za sedenje, nizko mizico ipd. Tako boste ustvarili izjemno prijeten kotiček, namenjen branju ali sproščanju.

2. Spremenite razporeditev pohištva za bolj intimno atmosfero

Moderni domovi so pogosto zelo odprti, zračni, brez strogih mej med posameznimi prostori, predvsem med dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Čeprav ima lahko ta princip zagotovo številne prednosti, je hygge osnovan na nekoliko drugačnem pristopu. Tu imajo namreč prednost manjši prostori, ki ustvarijo intimnejše vzdušje, obenem pa nam dajo občutek varnosti in topline. To seveda ne pomeni, da morate predelati svoje stanovanje. Dovolj bo, če prestavite nekaj kosov pohištva, da ustvarite malce bolj zaprte kotičke, kjer ne boste imeli občutka, da ste pretirano izpostavljeni.

Hygge elementi

3. Razmislite o posteljnem baldahinu

K temu, da vam bo v vašem domu prijetneje, lahko pripomore tudi posteljni baldahin. Princip je seveda podoben kot pri ustvarjanju manjših, malce bolj zaprtih kotičkov. Z baldahinom boste imeli občutek, da spite na oblačku, zaščiteni pred vsemi nevarnostmi.

- Oglas -

4. Omislite si nekaj himalajskih solnih lučk

Hygge je nedvomno močno odvisen od svetlobe. Eno od osnovnih vodil pri tem je, da svetloba ne sme biti pretirano intenzivna. Premočna svetloba nas namreč vzdraži, kar je lahko še posebej problematično tik pred spanjem. Tako je precej bolj priporočljiva nežna osvetlitev, ki v prostoru pričara umirjeno, sproščajoče vzdušje. Odlična rešitev so himalajske solne lučke, pomagate pa si lahko tudi s svečkami in zatemnilnimi žarnicami.

5. Po prostorih razporedite košarice različnih velikosti

Krama in hygge zagotovo nista kompatibilna. Če so prostori neurejeni, se zelo težko umirimo ter približamo občutku topline in domačnosti, ki ga iščemo. Tako vam svetujemo, da si priskrbite nekaj pletenih košar oziroma košaric različnih velikosti, ki jih nato razporedite po prostorih. Tovrstne košare so lahko prečudovita dekoracija, obenem pa boste lahko vanje shranjevali predmete, ki so običajno krivi za nered.

6. Uporabite dekoracijo, ki vam jo ponuja narava

Zakaj ne bi namesto kupljene dekoracije uporabili tistega, kar vam ponuja narava. Naberite vejice, storže, kamne, koščke lesa … in se lotite ustvarjanja! Hygge je koncept, ki je tesno povezan z naravnimi materiali, ki v prostoru pričarajo posebno, neposnemljivo toplino.

7. Izdelajte naravne osvežilce zraka

Ne pozabite, da je to, kako sproščeni/napeti smo, odvisno od najrazličnejših dražljajev. Tako so zelo pomembne tudi vohalne zaznave. Pretirano močni, umetni vonji pogosto prispevajo k razdražljivosti in napetosti. Precej bolje je, da za odišavljanje svojega doma uporabljate naravne vonjave – osvežilec zraka lahko izdelate kar sami! V hladnejših mesecih se osredotočite na »toplejše vonje«, kot so vonj cimeta, vanilje, muškatnega oreščka in klinčkov.

.

NAJNOVEJŠE