Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaHrana, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah

Hrana, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah

MORDA VAS ZANIMA

Na žalost ne obstaja nabor živil, ki bi lahko povsem preprečila pojav bolezni, kakršna je rak na dojkah. Vendar pa nam lahko določena hrana kljub temu pomaga, da bistveno zmanjšamo tveganje za omenjeno bolezen. V nadaljevanju lahko preverite, katera živila so še posebej priporočljiva za ženske, ki se želijo izogniti raku na dojkah.

- Oglas -

Rak na dojkah

Olivno olje

Španski znanstveniki so izvedeli raziskavo, ki je trajala kar pet let. V njej je sodelovalo 4300 žensk. Raziskovalci so poskušali ugotoviti, kakšen vpliv ima t. i. mediteranska dieta na stopnjo tveganja za raka na dojkah. Izkazalo se je, da je bila pri ženskah, ki so svoji prehrani redno dodajale olivno olje, možnost za raka na dojkah bistveno zmanjšana.

Jabolka

Tudi uživanje jabolk lahko pomaga pri preprečevanju razraščanja rakavih celic. Pri tem je še posebej pomembno, da jabolk pred zaužitjem ne lupimo. V olupku se namreč skriva ogromno koristnih snovi. Za preprečevanje raka dojk so še posebej pomembne različne fitokemikalije in triterpenoidi. Če želite uživati neolupljena jabolka, pa je seveda nujno, da si priskrbite takšna, ki so bila ekološko pridelana.

Orehi

Orehe običajno povezujemo predvsem z zaščito možganov. Vendar pa lahko pomagajo tudi pri zmanjšanju tveganja za raka na dojkah. Kot kažejo izsledki raziskav, pa lahko uživanje orehov pomaga celo pri upočasnjevanju širjenja rakavih celic pri tistih ženskah, ki so že zbolele.

Brokoli in druge križnice

- Oglas -

Kot je znano, brokoli uvrščamo v skupino križnic, kamor med drugim sodijo tudi ohrovt, zelje in cvetača. V križnicah najdemo posebne snovi, ki pomagajo pri preprečevanju raka na dojkah. Še posebej koristen naj bi bil prav brokoli, in sicer predvsem za ženske na prehodu v menopavzo.

Korenje

Visok delež karotenoidov v korenju je najpomembnejši razlog za to, da gre v tem primeru za še eno živilo, ki je odlično za zmanjševanje nevarnosti za raka na dojkah. Kot kažejo izsledki raziskave, ki so jo izvedli na Harvardu, lahko korenje zmanjša možnost za raka na dojkah za skoraj 30 odstotkov.

Peteršilj

V peteršilju se skriva snov, imenovana apigenin. Kot so ugotovili znanstveniki, lahko prav omenjena snov pripomore k zmanjšanju verjetnosti za pojav raka na dojkah. Ni sicer še povsem jasno, kolikšna količina apigenina je potrebna za optimalne učinke. Vsekakor pa ne bo škodilo, če poskušate pri pripravi različnih jedi čim večkrat uporabiti peteršilj.

Borovnice

Za preprečevanje raka na dojkah so seveda še posebej pomembni antioksidanti. Borovnice sodijo med živila z izjemno visokim deležem antioksidantov, zato zagotovo ne smejo manjkati v »protirakavi prehrani«.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×