0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHrana, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah

Hrana, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah

MORDA VAS ZANIMA

Na žalost ne obstaja nabor živil, ki bi lahko povsem preprečila pojav bolezni, kakršna je rak na dojkah. Vendar pa nam lahko določena hrana kljub temu pomaga, da bistveno zmanjšamo tveganje za omenjeno bolezen. V nadaljevanju lahko preverite, katera živila so še posebej priporočljiva za ženske, ki se želijo izogniti raku na dojkah.

- Oglas -

Rak na dojkah

Olivno olje

Španski znanstveniki so izvedeli raziskavo, ki je trajala kar pet let. V njej je sodelovalo 4300 žensk. Raziskovalci so poskušali ugotoviti, kakšen vpliv ima t. i. mediteranska dieta na stopnjo tveganja za raka na dojkah. Izkazalo se je, da je bila pri ženskah, ki so svoji prehrani redno dodajale olivno olje, možnost za raka na dojkah bistveno zmanjšana.

Jabolka

Tudi uživanje jabolk lahko pomaga pri preprečevanju razraščanja rakavih celic. Pri tem je še posebej pomembno, da jabolk pred zaužitjem ne lupimo. V olupku se namreč skriva ogromno koristnih snovi. Za preprečevanje raka dojk so še posebej pomembne različne fitokemikalije in triterpenoidi. Če želite uživati neolupljena jabolka, pa je seveda nujno, da si priskrbite takšna, ki so bila ekološko pridelana.

- Oglas -

Orehi

Orehe običajno povezujemo predvsem z zaščito možganov. Vendar pa lahko pomagajo tudi pri zmanjšanju tveganja za raka na dojkah. Kot kažejo izsledki raziskav, pa lahko uživanje orehov pomaga celo pri upočasnjevanju širjenja rakavih celic pri tistih ženskah, ki so že zbolele.

Brokoli in druge križnice

Kot je znano, brokoli uvrščamo v skupino križnic, kamor med drugim sodijo tudi ohrovt, zelje in cvetača. V križnicah najdemo posebne snovi, ki pomagajo pri preprečevanju raka na dojkah. Še posebej koristen naj bi bil prav brokoli, in sicer predvsem za ženske na prehodu v menopavzo.

Korenje

Visok delež karotenoidov v korenju je najpomembnejši razlog za to, da gre v tem primeru za še eno živilo, ki je odlično za zmanjševanje nevarnosti za raka na dojkah. Kot kažejo izsledki raziskave, ki so jo izvedli na Harvardu, lahko korenje zmanjša možnost za raka na dojkah za skoraj 30 odstotkov.

Peteršilj

V peteršilju se skriva snov, imenovana apigenin. Kot so ugotovili znanstveniki, lahko prav omenjena snov pripomore k zmanjšanju verjetnosti za pojav raka na dojkah. Ni sicer še povsem jasno, kolikšna količina apigenina je potrebna za optimalne učinke. Vsekakor pa ne bo škodilo, če poskušate pri pripravi različnih jedi čim večkrat uporabiti peteršilj.

- Oglas -

Borovnice

Za preprečevanje raka na dojkah so seveda še posebej pomembni antioksidanti. Borovnice sodijo med živila z izjemno visokim deležem antioksidantov, zato zagotovo ne smejo manjkati v »protirakavi prehrani«.

.

NAJNOVEJŠE