Hrana bogata z vitaminom A – pozdravite pisano zelenjavo

  Kdo še ne ve, da je korenček dober za oči? Temu je tako, ker se v njem skriva vitamin A, ki je ključen za zdrav vid. Sodeluje tudi pri ohranjanju zdrave kože, delovanju imunskega sistema in presnovi železa. Preverite, katera hrana je bogata z vitaminom A.

  Vitamin A

  Korenček

  Skodelica narezanega korenčka vsebuje vso dnevno priporočeno količino vitamina A. Največ ga boste dobili, če boste korenček pojedli surov, saj toplotna obdelava uniči veliko hranil in vitaminov v njem.

  Bučke

  Tudi bučke so bogat vir vitamina A. Če boste pojedli sto gramov bučk, boste zadovoljili dnevno potrebo po vitaminu A. Lahko si pripravite bučkino juho, pečene bučke ali pa slasten bučkin zavitek.

  Jetrca

  Piščančja jetrca so polna vitamina A. Če jo uživate v malih količinah, ta delikatesa ne bo škodila vašemu zdravju.

  Peteršilj

  Začinite solato, juho ali namaze s svežim peteršiljem. Poleg čudovitega svežega okusa je peteršilj vir vitamina A. Podobno tudi bazilika, koriander in timijan. Te rastlinice so po velikosti res majhne, a velike glede na vsebnost hranil, ki jih vsebujejo.

  Paradižnik

  Paradižnik je poln antioksidantov in vitaminov. Paradižnik poleg vitamina A vsebuje tudi likopen, ki lahko pomaga pri zaščiti celic pred škodljivimi spremembami.

  Rdeča paprika

  Zaradi rdeče barve je paprika polna vitamina A in drugih antioksidantov. Pripravite si solato in uživajte v rdeči barvi in svežem okusu.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte