Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaPrepoznajte znake hipotermije in pravočasno ukrepajte!

Prepoznajte znake hipotermije in pravočasno ukrepajte!

MORDA VAS ZANIMA

Hipotermija ali podhladitev ima znake, ki sprva niso zelo očitni, zato je pomembno, da jih znamo prepoznati. Nizke temperature niso samo neprijetne, ampak so lahko zelo nevarne. Še posebej pozorni morate biti pri otrocih in pri starostnikih. Seveda pa to nista edini skupini, pri katerih obstaja nevarnost za t. i. hipotermijo oziroma podhladitev – stanje, ko se telesna temperatura zaradi čezmerne izgube toplote nevarno zniža. Težava pri hipotermiji je, da znaki sprva niso zelo očitni, zato je pomembno, da veste, na kaj morate paziti – tako pri sebi kot pri bližnjih.

Hipotermija se lahko kaže v obliki povečane zaspanosti

- Oglas -

Po eni strani obstajajo precej jasni znaki hipotermije oziroma podhladitve, na primer tresenje, upočasnjen srčni utrip in upočasnjeno dihanje. Vendar pa ni nujno, da so na začetku simptomi zelo očitni. Oseba, katere telesna temperatura se zelo hitro znižuje, lahko to na primer doživlja tudi v obliki povečane zaspanosti, ki je ni mogoče pojasniti z nobenimi logičnimi vzroki.

Zmedenost, ki pogosto ovira pravočasen umik

Ljudje, pri katerih obstaja nevarnost za podhladitev, postanejo pogosto precej zmedeni. To je seveda ogromna težava, saj velikokrat ne morejo racionalno oceniti nevarnosti, ki jim preti – in se hitro umakniti na toplo. Prav zato je pomembno, da imate takrat, ko pritisne mraz, na prostem vedno na očeh svoje bližnje – in da ste obenem pozorni tudi na morebitno nenavadno obnašanje pri neznancih.

Ne zamenjajte nevarnosti za podhladitev in pijanosti

Mnoge usodne primere podhladitve bi bilo mogoče preprečiti, če se ne bi opaznih znakov pripisovalo vinjenosti. Med znake hitrega zniževanja telesne temperature namreč sodita tudi otežen govor in nerodnost (na primer padanje). Tako je pomembno, da ne delate prehitrih zaključkov. Pri nas so sicer primeri hipotermije, ki bi bili usodni, na srečo precej redki. Vendar kljub temu ne gre podcenjevati potencialne nevarnosti, ko se izpostavljamo zelo nizkim temperaturam. Vedno torej poskrbite za ustrezno zaščito in osnovne varnostne ukrepe. Saj veste – previdnost je mati modrosti!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×