Fižolova torta? Zakaj pa ne!

    Fižol je nenavadna sestavina, ki se odlično poda v sladice, tako da nikoli ne bi ugotovili kaj daje sladici tako čudovito strukturo. Poleg strukture, fižol omogoči tudi ravno pravo vlažnost »testa« in povrh vsega vam ni potrebno uporabiti toliko masla. Fižola se v torti sploh ne okusi in z uporabo kakšnega drugega sladila ali dodatkom manj sladkorja, je lahko kos fižolove torte, prav zdrav obrok. Brez uporabe moke za posip pekača pa je torta primerna tudi za alergike. Pazite le, da ne greste takoj v javnost, če vas po fižolu rado napenja. Kako si narediti hitro in odlično fižolovo torto?

    fižolova torta

    Recept za fižolovo torto

    Sestavine:

    • 280 g sladkorja (če boste uporabili stevio, ena čajna žlička stevie v zrnu, nadomesti eno skodelico sladkorja in ena tabletka stevia sladila, eno žličko sladkorja),
    • 3 rumenjaki,
    • 3 beljaki,
    • 50 g naribanih mandljev,
    • 280 g kuhanega, pretlačenega belega fižola,
    • ½ zvitka pecilnega praška,
    • 1 jedilna žlica moke za model,
    • 3 jedilne žlice ribezove ali kakšne druge marmelade.

    Priprava:

    Sladkor in rumenjake penasto umešamo ter dodamo še mandeljne, fižol in potresemo s presejanim pecilnim praškom. Beljakom dodamo ščep soli in iz njih stepemo trd sneg. Obe masi previdno in narahlo zmešamo skupaj. Tortni model namažemo z maslom in malo pomokamo, da se torta ne bo prijela pekača. Torto pečemo na 175 stopinj, 45 minut. Ohlajeno torto prerežemo in jo namažemo z marmelado, če pa želimo malce bolj zdravo verzijo, jo obložimo samo s sadjem.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte