0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEterična olja za lažje dihanje: katera izbrati in kako jih uporabiti?

Eterična olja za lažje dihanje: katera izbrati in kako jih uporabiti?

MORDA VAS ZANIMA

Zamašen nos, kašelj in podobne težave so v teh dneh precej pogoste. Oteženo dihanje je lahko zelo neprijetno, vendar pa nam lahko na srečo tudi pri tej težavi – kot pri mnogih drugih – uspešno priskočijo na pomoč eterična olja. Sprostitev dihalnih poti bo tako hitra in naravna. Niste povsem prepričani, kako natančno lahko uporabite eterična olja za lažje dihanje? Na voljo nimate samo ene možnosti, ampak lahko izbirate med več različnimi metodami, pri čemer so vse izjemno učinkovite. Predstavljamo najbolj praktične tehnike, ki ne zahtevajo veliko časa za pripravo …

- Oglas -

Izdelajte mazilo za prsni koš

Pri lajšanju težav z dihanjem si lahko uspešno pomagate kar z doma narejenim mazilom z dodatkom eteričnih olj. Za osnovo lahko uporabite izbrano rastlinsko olje, na primer kokosovo, mandljevo ali olivno. Vanj nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja (uporabite lahko tudi več različnih olj hkrati) in premešajte. Nato mešanico vtrite v predel prsnega koša in spodnjega dela vratu. Medtem ko boste vdihovali eterična olja, se bo sluz počasi mehčala in izločala.

Inhalacije nad paro

Inhaliranje nad vodno paro je ena najboljših in najpreprostejših metod za blaženje lažjih težav z dihali. Sploh ni nujno, da uporabite poseben inhalator oziroma pripomoček za inhalacijo – dovolj sta že lonec, ki ga napolnite z vročo vodo, in brisača, ki si jo poveznete nad glavo, da preprečite uhajanje pare. V vodo seveda pred tem dodajte izbrano eterično olje. Pazite, da para ne bo zašla v vaše oči – med inhaliranjem jih zaprite, nato pa počasi vdihujte in opazujte, kako postaja dihanje vse lažje. Načeloma zadostuje, če posamezna inhalacija traja približno 10 minut oziroma dokler voda ne postane mlačna. Seveda pa lahko postopek ponavljate večkrat dnevno.

Pod prho z eteričnimi olji

Ko se odpravite v kopalnico, da bi se stuširali, s seboj vzemite še stekleničko eteričnega olja. Nato nekaj kapljic nakapljajte na ploščice, ki med tuširanjem niso v neposrednem stiku z vodo. Stuširajte se kot običajno – voda naj bo čim bolj vroča, a seveda ne prevroča, da se ne opečete. Na koncu boste zagotovo opazili, da so se vaše dihalne poti občutno sprostile. Preprosta in zelo učinkovita metoda, ki jo je vredno preizkusiti!

- Oglas -

Rešitev, ko ste »na poti«

Nimate možnosti, da bi preizkusili katero izmed zgoraj omenjenih metod? Nič hudega – za vas imamo še preprostejšo rešitev od vseh naštetih. Če imate pri roki stekleničko z eteričnim oljem, jo enostavno odprite in nekajkrat počasi vdihnite (pazite, da se z nosom ne približate pretirano). Običajno že nekaj vdihov zadostuje, da postanejo težave z zamašenim nosom oziroma oteženim dihanjem precej znosnejše.

Katera eterična olja je najbolje izbrati?

Zdaj, ko veste, kako jih uporabiti, vas verjetno zanima še, katera eterična olja je najbolje uporabiti za lajšanje težav z dihanjem. Možnosti, med katerimi lahko izbirate, je kar precej. Načeloma pa so v tovrstnih primerih najbolj priporočljiva eterična olja:

  • poprove mete,
  • evkaliptusa,
  • čajevca,
  • origana,
  • limonine trave,
  • sandalovine,
  • bazilike,
  • timijana in
  • kadilne bosvelije.
.

NAJNOVEJŠE