- Oglas -
Slivova marmelada je klasičen domač shranek z bogatim, polnim okusom zrelih sliv in aromatično noto ruma. Odlična za mazanje na kruh ali kot polnilo za pecivo.
Sestavine (za približno 12 kozarcev po 200 g):
- 2000 g sliv
- 200 ml vode
- 600–800 g sladkorja
- 2 žlici ruma
Priprava:
- Očiščene, razkoščičene in prezrele slive nasekljamo in jih damo v pekač skupaj z vodo. Začnemo jih segrevati — pazimo, saj slive med kuhanjem močno brbotajo! Kuhamo toliko časa, da voda iz sliv skoraj povsem izhlapi, približno 45 minut.
- Nato dodamo sladkor in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi in masa postaja gosta. Nato dodamo še rum.
- Vročo marmelado napolnimo v manjše, ogrete kozarce, jih zapremo in obrnemo na glavo na pripravljeno kuhinjsko krpo.
- oglas -