0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaDobri duh prostora

Dobri duh prostora

MORDA VAS ZANIMA

Prostor je živ! Ste na to že kdaj pomislili? Ste to že kdaj začutili?

- Oglas -

Tako kot smo živi ljudje in kot se po nas  – dokler smo živi – pretaka življenjska energija,  tako je takšna življenjska energija prisotna tudi v prostoru. Če smo pozorni jo lahko zaznamo z našimi čutili, ali pa intuitivno občutimo ugodnost in vpliv nekega prostora na nas. Lahko je v skladu z našimi estetskimi merili, ali pa tudi ne. Vsekakor  prostor kjer živimo ali okolje, kjer ustvarjamo  pomembno vpliva na nas in na vse ravni našega bivanja: na našo ustvarjalnost, izražanje, zdravje, mirnost, živost, odprtost ljubezni … A ne vsak prostor in ne na vsakogar enako.

Vastu, djotiš, ureditev prostorov, feng shuiKajti vsi mi smo posebni in edinstveni, popolnoma smo si različni, različne so si naše potrebe, kot tudi naši življenjski cilji in naloge. Kako v prostor vnesti takšno ravnovesje, ki bo podpiralo vas – takšne kot ste – edinstvene? In vas podprlo pri uresničevanju tistega, kar si želite in je za vas in vaš razvoj najboljše? Tu  vam resnično lahko pomaga  VASTU!

VASTU je staro znanje in umetnost  o ureditvi bivanjskega in delovnega prostora po meri posameznika ali posameznikov ki v njem  delajo, živijo, ustvarjajo. Nudi individualen pristop, njegov namen pa je ustvariti ali povečati  notranje in zunanje ravnovesje v prostoru,  kjer se največ zadržujemo. V uravnoteženem iz z nami usklajenem prostoru  smo ljudje bolj zdravi, ustvarjalni, mirni in zadovoljni ter imamo več življenjske energije. Bivalni prostor lahko s svojo lego, obliko  in ureditvijo izboljša naše zdravje, vzpodbudi našo ustvarjalnost, izboljša naše odnose ali našo sposobnost zaslužka, lahko pospeši naš duhovni razvoj.

- Oglas -

Seveda se nič od tega ne more resnično manifestirati brez vložka naše energije in naših odločitev ter delovanja, a pravilno urejen in oblikovan prostor nam je v tem lahko v veliko pomoč. In kljub temu, da je Vastu  duhovno znanje, pa USTVARJA SKLAD, ki ga je možno videti, občutiti. Deluje v snovnem, materialnem svetu, svetu čutil in konkretnega življenja. Vastu učinkuje dolgoročno. Mnogi so po vključitvi Vastuja v svoje življenje doživeli korenite spremembe. Morda je lahko tista kaplja čez rob, ki vam bo pomagala začutiti in doživeti  povezanost, živost, polnost, lepoto in izpolnitev tukaj in sedaj – v svetu kjer živite!

Izvor Vastuja

Vastu je zapisan v Vedah in je del Vedskega znanja  o ureditvi bivalnega okolja, ki se je razvilo pred več kot 5000 leti na obalah reke Sarasvati. To je področje današnje Indije, kjer je takrat živela visoko razvita Vedska civilizacija. Vastu Vidja je majhen delček Vedskega znanja posvečen usklajevanju nas – stanovalcev nekega prostora – s prostorom samim in naravnimi ritmi. Če je je Ajurveda medicina, ki pomaga ljudem, potem lahko rečemo, da je  Vastu  medicina za stanovanja in prostore, kjer živimo.

Praktična uporaba Vastuja

V bivalnem okolju vladajo določene naravne zakonitosti, ki – četudi jih ne poznamo – bistveno vplivajo na naše počutje in zdravje. Pravo ravnovesje v prostoru  je povezano s smermi neba, ki jih Vastu vzame za osnovo. Vsaka smer neba je povezana z določenimi naravnimi zakonitostmi in upravlja s posameznim elementom. V prostoru se glede na strani neba na vedno enak način razporedijo naravni elementi  ogenj, voda, zemlja, zrak in prostor. Ko poznamo te zakonitosti pa je zelo pomembno, da jih uskladimo z značilnostmi, potrebami in življenjskimi nalogami vsakega posameznika, na način, da se bodo izrazile in povečale vse naše danosti in potenciali, zadovoljile potrebe in zmanjšala neravnovesja. V ta namen Vastu vedno upošteva tudi znanje Djotiša.

Djotiš je starodavna vedska astrologija, ki govori o povezanosti človeka z naravnimi ritmi v Vesolju. Djotiš nam pokaže naše individualne vzorce delovanja, vse naše danosti in potenciale, pa tudi možna neravnovesja, na katera moramo paziti.  Pokaže nam  najboljše možnosti za naš in naše bivanje v prostoru. Optimalna uporaba Vastuja je pravzaprav uporabiti ga že na samem začetku – pri nakupu, načrtovanju in izgradnji našega bivališča v sodelovanju z arhitekti, projektanti in ostalimi strokovnjaki, ki pri gradnji sodelujejo. Na ta način lahko resnično izgradimo bivališče po meri naše duše oziroma po meri vseh posameznikov, ki bodo v njem stanovali. Tudi načrtovanje in urejanje okolice je pri tem zelo pomembno in tudi tu si lahko pomagamo z Vastujem. Žal  največkrat nimamo možnosti zgraditi svoj dom ali sodelovati pri gradnji od samega začetka.

- Oglas -

Vastu nam lahko pomaga pri prilagoditvi prostorov ali premestitvi pohištva tako da bo v skladu z našimi posebnostmi in življenjsko nalogo.

Kadar pa v stanovanju ali poslovnem prostoru ne moremo ustrezno prilagoditi prostorov uporabimo učinkovite preventivne ukrepe za usklajevanje in uravnotežanje naravnih načel in energij v prostoru. Preventivni ukrepi popolnoma nevtralizirajo neustrezno razporeditev prostorov ali pohištva in ponovno vzpostavijo pravilen pretok življenjske energije  tudi brez večjih posegov v premeščanju prostorov in pohištva. V povezavi z naravnimi ritmi pa lahko s pomočjo Vastuja in znanja o Djotišu izračunamo tudi najugodnejši trenutek za začetek gradnje, prenove stanovanja ali poslovnega prostora ter  vselitve v hišo.

Vključite Vastu v vaše življenje in dom ter  začutite sklad, ki se ustvari, če uporabite  njegove zakonitosti!¨ Naj vas prostor kjer delate, ustvarjate in živite podpira in ugodno vpliva na vsa področja vašega življenja!

Zavetje si ti in zaščita, dom moj,
varne strehe in shramb polnih dobre hrane.
Naj bogastvo in mladost stopita zvečer skozi tvoja vrata.
Modro si grajen in posvečen kot bivališče Some,
napitka večnosti.

Naj te varujejo Isa, Indra in Agni,
nesmrtni naravni zakoni.

Naj me Tvoji zidovi
– vzhodni, južni, severni in zahodni –
milostno sprejmejo, ko se obračam k njim.
Naj mi nikoli ne zdrsne, ko se opiram nate!

Atharva Veda

Tina Pipan, vastu in djotiš svetovalka
www.eroja.si
[email protected]
031 509 130

.

NAJNOVEJŠE