Zdravilne rastlineDivji yam zmanjšuje učinke staranja

Divji yam zmanjšuje učinke staranja

MORDA VAS ZANIMA

Divji yam oziroma wild yam raste po vsej Srednji Ameriki. Je trajnica, bledo rjave barve, s suho, podolgovato korenino. Korenine imajo grenak in trpek okus. Zgornja površina listov je gladka, medtem ko je spodnja puhasta. Leta 1936 so ugotovili, da vrsta divjega yama (Dioscorea villosa), ki raste na jugu Mehike, vsebuje snov diosgenin.

- Oglas -

Divji yam je od takrat dalje najbolj razširjena rastlina na svetu, z dokazanimi pozitivnimi učinki na organizem. V medicinske namene sodivji yam že dolgo nazaj začeli uporabljati ljudski zeliščarji in farmacevtski proizvajalci.

V zeliščni medicini so njegovo močno učinkovitost tudi znanstveno potrdili.
V 18. in 19. stoletju so zeliščarji divji yam uporabljali za zdravljenje menstrualnih krčev, težav, povezanih z neplodnostjo, nosečnostjo, rojstvom otroka, kakor tudi za razdražen želodec, alergije in kašelj. Leta 1936 so znanstveniki odkrili, da korenine divjega yama vsebujejo snov diosgenin, ki je fitoestogen, ki se v telesu lahko pretvori v hormone.

Zeliščarji še vedno uporabljajo divji yam za zdravljenje menstrualnih krčev, slabosti, vnetij, osteoporoze, povišanega holesterola, nihanja sladkorja, simptomov menopavze, težav s plodnostjo in libidom ter pri številnih drugih obolenjih.

Divji yam

Zakaj je diosgenin tako dober?

Mehiški divji yam vsebuje diosgenin, steroidni sapogenin, ki je kemično zelo podoben holesterolu, progesteronu in DHEA hormonu, ki je predhodnik testosterona. Diosgenin vsebuje okoli 50 % surovin za proizvodnjo kortizola, progesterona, testosterona ter DHEA ter številnih drugih steroidnih hormonov.
Do nedavnega sta bila mehiški divji yam in z njim snov diosgenin edini vir oz. osnova pri izdelavi kontracepcijskih tabletk.

- Oglas -

Ugotovljeno je bilo, da divji yam vsebuje diosgenin, ki je predhodnik hormonov ter pomaga pri uravnoteženju progesterona in estrogena.
Razpoložljivi dokazi kažejo, da diosgenin pomaga preprečiti in odpraviti ciste na prsih in se uporablja kot podpora pri raku dojk, prostate in jajčnikov.
Prav tako je koristen pri raku endometrija, zastajanju tekočine, povišani telesni masi, depresiji, zmanjšanem libidu in pri nizkem delovanju ščitnice.

Dokazi tudi kažejo, da divji yam (in diosgenin) ugodno vpliva na vnetja, artritis ter druga revmatična obolenja in alergije.
Njegova uporaba normalizira proizvodnjo hormonov skorje nadledvične žleze, zato ima močan antistresni učinek ter normalizira arhitektoniko spanja.

Druge uporabe divjega yama vključujejo lajšanje prebave na način, da razširi žile in stimulira izločanje žolča ter tako prispeva k zmanjšanju pritiska, znižanju holesterola in sladkorja.

yam

Uporaba divjega yama in diosgenina vedno bolj narašča

Zaradi vedno večje osveščenosti o uporabi naravnih zelišč je ekstrakt divjega yama v vedno večji uporabi med ljudmi zahodnega sveta. Danes se ekstrakt divjega yama uporablja pri vseh vrstah vnetij, osteoporozi, mišičnih krčih, nihanju sladkorja, pri razdražljivosti in pomanjkanju energije, astmi, težavah z menstruacijo, v meni, pri pomanjkanju libida in mišične mase, presežku maščob ter odlično vpliva na žleze z notranjim izločanjem.

Dr. Lee ugotavlja, da so diosgenin in pripravki iz divjega yama najmočnejši naravni pripravki za preprečevanje spontanega splava, saj sproščajo maternico in pomirjajo živce.

Kako se pridobiva

Korenine divjega yama posušijo, zdrobijo in z ekstratacijo pridobijo izvleček diosgenin, ki ga uporabljamo v obliki tinktur, čajev, kapsul in najbolj znanih krem iz divjega gomolja yam.

Kako se uporablja

Divji yam najpogosteje uporabljamo v obliki krem, na predelu tanke kože, torej na notranji strani zapestja, na pregibu komolcev in kolen ali med prsmi.
Uporablja se v zmernih odmerkih, pri vsakem posamezniku priporočeno glede na težave, leta in želje. Vsakomur se priporoča testiranje hormonov iz sline, s čimer dobimo popolno hormonsko sliko posameznika ter odmerek in mazanje individualno priporočimo. Prav tako je za dosego popolnih rezultatov potrebna sprememba prehrane, ki je prilagjena glede na stanje hormonov.
Povprečno si ženske od ovulacije do menstruacije 2-krat na dan namažejo notranjo stran zapestja ter nato z mazanjem prekinejo do naslednje ovulacije. Ženske v meni se mažejo 28 dni 1-krat na dan ter nato naredijo 5-dnevni premor, moški pa se mažejo vsak dan.

- Oglas -

Ekstrakt divjega Yama je odličen tudi pri suhi in popokani koži, laseh in nohtih, pri celulitu, vidnih žilah na hrbtni strani rok in pri pigmentnih madežih.

Divji yam - korenina

Divji yam pomaga tudi našim sklepom in mišicam

Steroidni saponini v divjem jamu igrajo pomembno vlogo pri blaženju posledic nategnjenih mišic ter lajšanju kroničnih bolečin v mišicah in pri artritisa.

Divji jam vsebuje alkaloide, ki sproščajo mišice, posebno v trebuhu in ob medenici. Tako naj bi pomagal pri sproščanju krčev in pri kolikah, sindromu razdražljivega črevesa in drugih vrstah bolečih mišičnih krčev. V pomoč je lahko pri prebavnih težavah. Lahko tudi omili menstrualne krče in bolečine, povezane z endometriozo, motnjo maternične sluznice. Ker pomaga pri bolečih mišičnih krčih, jo pogosto uporabljajo tudi za lajšanje bolečin med porodnimi popadki. Divji jam poveča tudi lipidno oksidacijo in zviša raven koristnega holesterola (HDL).

Pri prebavnih motnjah lahko uživamo prevretek divjega jama, ki ga pripravimo tako, da eno do dve žlički posušene zeli prelijemo s skodelico zelo vroče vode in pustimo stati 15 minut. Tako pripravljen čaj spijemo en- do dvakrat na dan. Čaju lahko za večjo ublažitev prebavnih težav dodamo tudi druga pomirjujoča zelišča, na primer baldrijan (Valeriana officinalis) ali poprovo meto (Mentha piperita).

Proti revmatičnim bolečinam jemljemo kapsule na osnovi divjega jama (korenika v prahu, 500 miligramov), in sicer vzamemo po eno do dve kapsuli do trikrat na dan.

Če želimo doseči ostale opisane zdravilne učinke divjega jama, tri- do štirikrat na dan vzamemo po pol žličke tinkture na njegovi osnovi raztopljene v vodi ali dvakrat na dan po 500 miligramov divjega jama v kapsuli/tableti ali trikrat na dan spijemo skodelico čaja iz divjega jama, ki ga pripravimo tako, kot je opisano zgoraj. Pripravke na osnovi divjega jama vedno jemljemo med obroki, da bi imeli čim manj želodčnih težav.

Nosečnice in doječe matere ne smejo uživati divjega jama. Vedeti moramo tudi, da izjemno velike količine divjega jama lahko povzročijo slabost in drisko.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE