Deževniki so izredno koristni prebivalci naših vrtov, saj v simbiozi z mikroorganizmi predelujejo organsko maso v rodovitno humusno prst, bogato s hranili. Spodbujajo tudi rast rastlin, saj poskrbijo za to, da se pod zemljo nabere zadostna in primerna mešanica hranil in prsti – podoben učinek človek doseže s površinskim rahljanjem, samo da pri deževnikih to ne pripelje do škodljivega stranskega pojava, razraščanja plevela.
Deževnike pa lahko uporabimo tudi za razkrajanje organskih gospodinjskih odpadkov, iz katerih ti pridelajo visokokakovostno gnojilo za okrasne ali vrtne rastline. Za to je potreben ustrezen kompostnik na domačem vrtu ali balkonu. Gre za eno izmed zelo priporočljivih dejavnosti za trajnostni razvoj v gospodinjstvu, saj ta prispeva k varstvu okolja. Samo gojenje deževnikov v tovrstnih zabojih ni zapleteno – kljub vsemu pa je treba biti pozoren na določene stvari, še posebej na to, da jim organskih odpadkov nikoli ne zmanjka. Ti namreč predstavljajo njihovo edino hrano.
Optimalne razmere za delovanje kompostnika, kjer poteka vermikultura (kompostiranje z deževniki), so na prostem ali v zaprtih prostorih pri temperaturah od 5 do največ 26 stopinj Celzija. Kompostnik z deževniki ne sme biti izpostavljen skrajnim vremenskim razmeram ali neposrednemu vplivu sonca.
Konec 20. stoletja se je pojavilo masovno gojenje tako imenovanih kalifornijskih deževnikov za pridelavo odličnega humusa. Za to pridelavo so izbrani deževniki, ki živijo v organski masi in pod površino zajemajo hrano, glistine pa odlagajo v nižjih slojih. Če je v rodovitni zemlji od 200 do 400 deževnikov na m2, jih je v gojitvenih gredah kar 50.000 na m2, pridelajo pa do ene tone svežega humusa letno. Tako jih preprosto hranimo po slojih in spodaj dobimo odličen, bioaktiven humus, ki ga lahko dodajamo praktično vsem rastlinam. Humus vdelamo v tla, da ga sonce ne osuši in UV-žarki ne uničijo mikroorganizmov. Humus deževnikov ne povzroča ožigov na koreninah, rastlinam pa ga dodajamo na 3–4 tedne, v količini od 0,3 do 1,5 l/m2.
Z uporabo humusa deževnikov trajno izboljšujemo in oživljamo tla, pridelki imajo višjo vsebnost vitaminov, vlaknin in so bolj odporni proti boleznim in škodljivcem. Izvleček humusa deževnikov so lahko tudi huminske kisline, ki jih pridobimo z izčrpno ekstrakcijo v posebnem tehnološkem postopku. Huminske kisline so najpomembnejša sestavina huminskih snovi, ki so glavne organske sestavine tal, ki naredijo negativno nabito površino talnih delcev za zadrževanje hranil v tleh in preprečujejo njihovo izpiranje. Peščenim tlom dajejo negativni naboj, ki ustvarja molekularno privlačnost med peščeno zemljo in pozitivno nabitimi ioni hranil. S tem ustvarimo zadrževanje hranil in bolj rodovitna tla za novo rastoče korenine.