Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaČudežno starodavno kitajsko zeliščarastvo

Čudežno starodavno kitajsko zeliščarastvo

MORDA VAS ZANIMA

Tradicionalna kitajska medicina je način zdravljenja star več tisočletij, ki se ga številni po vsem svetu poslužujejo še danes. Izjemen pomen ima v kitajski medicini tudi zeliščarstvo, njegov začetnik pa naj bi bil cesar Šen Nung, ki je poskusil številna zelišča, da je ljudem pripovedoval o njihovem okusu in učinku. Prav Šen Nung naj bi prvi odkril zdravilno moč čaja, ko je po naključju v njegovo posodico z vrelo vodo padlo nekaj lističev čajavega grma. Šen Nung naj bi prvi opisal tudi zdravilne učinkovitosti konoplje, cimeta in drugih zdravilnih rastlin.

- Oglas -

Na Kitajskem je nato že leta 200 pred našim štetjem nastala zeliščarska knjiga z naslovom Šen Nung, kjer je opisanih veliko zdravil in zelišč. V knjigi so rastline razdeljene v več kategorij, v prvo skupino so uvrstili najbolj zdravilne učinkovine, ki so pozitivno delovale na več bolezni in so najlažje pomagale do ponovne vzpostavitve ravnovesja v telesu. V drugi skupini so bile rastline, ki so jih zaradi stranskih učinkov lahko uporabljali kratek čas, v tretji skupini so bile količine še bolj omejene na majhne odmerke in na le občasno jemanje ob bolezni.

Kitajska zelišča

Kitajska medicina vidi v bolanem človeku porušeno ravnovesje v njegovi celotni osebnosti, zato pomaga bolnemu tako, da sam ponovno vzpostavi ravnovesje. Ob zeliščih, ki imajo v kitajski medicine izjemno pomembno vlogo, pa včasih v zdravljenje vključjo še akupunkturo in razne masaže.

Čudežna kitajska zelišča

Eno od najpogosteje uporabljenih zelišč v kitajski medicine je Korejski ginseng (Panax Gindeng), ki krepi našo energijo in krepi odpornost imunskega sistema. Pri hujših obolenjih ga kitajska medicina uporablja celo kot sredstvo za oživljanje. Korejski ginseng je sicer koristen tudi v boju proti raku, staranju, stresu, utrujenosti, krepi spomin, koncentracijo in uravnava nivo krvnega sladkorja. V zdravstvene namene se uporablja korenina rastline, ki pomaga tudi našemu psihičnemu počutju.

- Oglas -

Za vse tiste, ki bi si radi v času gripe in prehladov dvignili imunski sistem, je tu tudi korenina astragalusa (radix astragali), ki ga lahko uživate v obliki prehranskega dopolnila ali v obliki čaja. Samo v Aziji ga v ta namen prodajo več milijonov kilogramov na leto, zdravilna rastlina pa je vse bolj priljubljena tudi v drugih predelih planeta. Tudi moderna raziskava centra s področja rakavih obolenj, Anderson Cancer Research Center na univerzi v Hustonu je pokazala, da uživanje te zeli izboljša delovanje imunskega sistema pri ljudeh, ki se zdravijo s kemoterapijo. Ker stimulira delovanje spremijev, pozitivno vpliva tudi na moško plodnost. To zelišče izboljšuje tudi delovanje metabolizma in mišičevja, zmajšuje prekomerno potenje in pomaga pri hitrejšem celjenju ran.

Čebulice lilij (Bulbus Lilii) se že tisočletja uporabljajo za lajšanje kronične rahlo povišane telesne temperature, pri kroničnem kašlju in pri suhem grlu. Tudi moderne razikave kažejo zdravilno moč čebulic lilije, dokazano krepijo imunski sistem in na splošno pomagajo pri dobrem počutju. Po kitajski medicine vlažijo pljuča, čistijo vročino v srcu, razpršijo sluz, ki se nabira v žrelu, umirjajo srce in podobno.

Jiaogulan oziroma zelišče nesmrtnosti (Gynostemma pentaphyllum) je stara zdravilna rastlina, njegov čaj se uporablja za poživilo in dnevno pomladitev. Ugotovili so, da v krajih, kjer je rastlina pogosta in kjer rastlino redno uživajo v čaju, prebivalci doživijo nenavadno visoko starost. Zelišče nesmrtnosti pospešuje prekrvavitev, znižuje krvni tlak in nivo holesterola, uravnava sladkor v krvi, izboljšuje delovanje srca, preprečuje rakava obolenja in preprečuje obolenja, ki so posledica stresa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×