0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČudežno starodavno kitajsko zeliščarastvo

Čudežno starodavno kitajsko zeliščarastvo

MORDA VAS ZANIMA

Tradicionalna kitajska medicina je način zdravljenja star več tisočletij, ki se ga številni po vsem svetu poslužujejo še danes. Izjemen pomen ima v kitajski medicini tudi zeliščarstvo, njegov začetnik pa naj bi bil cesar Šen Nung, ki je poskusil številna zelišča, da je ljudem pripovedoval o njihovem okusu in učinku. Prav Šen Nung naj bi prvi odkril zdravilno moč čaja, ko je po naključju v njegovo posodico z vrelo vodo padlo nekaj lističev čajavega grma. Šen Nung naj bi prvi opisal tudi zdravilne učinkovitosti konoplje, cimeta in drugih zdravilnih rastlin.

- Oglas -

Na Kitajskem je nato že leta 200 pred našim štetjem nastala zeliščarska knjiga z naslovom Šen Nung, kjer je opisanih veliko zdravil in zelišč. V knjigi so rastline razdeljene v več kategorij, v prvo skupino so uvrstili najbolj zdravilne učinkovine, ki so pozitivno delovale na več bolezni in so najlažje pomagale do ponovne vzpostavitve ravnovesja v telesu. V drugi skupini so bile rastline, ki so jih zaradi stranskih učinkov lahko uporabljali kratek čas, v tretji skupini so bile količine še bolj omejene na majhne odmerke in na le občasno jemanje ob bolezni.

Kitajska zelišča

Kitajska medicina vidi v bolanem človeku porušeno ravnovesje v njegovi celotni osebnosti, zato pomaga bolnemu tako, da sam ponovno vzpostavi ravnovesje. Ob zeliščih, ki imajo v kitajski medicine izjemno pomembno vlogo, pa včasih v zdravljenje vključjo še akupunkturo in razne masaže.

- Oglas -

Čudežna kitajska zelišča

Eno od najpogosteje uporabljenih zelišč v kitajski medicine je Korejski ginseng (Panax Gindeng), ki krepi našo energijo in krepi odpornost imunskega sistema. Pri hujših obolenjih ga kitajska medicina uporablja celo kot sredstvo za oživljanje. Korejski ginseng je sicer koristen tudi v boju proti raku, staranju, stresu, utrujenosti, krepi spomin, koncentracijo in uravnava nivo krvnega sladkorja. V zdravstvene namene se uporablja korenina rastline, ki pomaga tudi našemu psihičnemu počutju.

Za vse tiste, ki bi si radi v času gripe in prehladov dvignili imunski sistem, je tu tudi korenina astragalusa (radix astragali), ki ga lahko uživate v obliki prehranskega dopolnila ali v obliki čaja. Samo v Aziji ga v ta namen prodajo več milijonov kilogramov na leto, zdravilna rastlina pa je vse bolj priljubljena tudi v drugih predelih planeta. Tudi moderna raziskava centra s področja rakavih obolenj, Anderson Cancer Research Center na univerzi v Hustonu je pokazala, da uživanje te zeli izboljša delovanje imunskega sistema pri ljudeh, ki se zdravijo s kemoterapijo. Ker stimulira delovanje spremijev, pozitivno vpliva tudi na moško plodnost. To zelišče izboljšuje tudi delovanje metabolizma in mišičevja, zmajšuje prekomerno potenje in pomaga pri hitrejšem celjenju ran.

Čebulice lilij (Bulbus Lilii) se že tisočletja uporabljajo za lajšanje kronične rahlo povišane telesne temperature, pri kroničnem kašlju in pri suhem grlu. Tudi moderne razikave kažejo zdravilno moč čebulic lilije, dokazano krepijo imunski sistem in na splošno pomagajo pri dobrem počutju. Po kitajski medicine vlažijo pljuča, čistijo vročino v srcu, razpršijo sluz, ki se nabira v žrelu, umirjajo srce in podobno.

Jiaogulan oziroma zelišče nesmrtnosti (Gynostemma pentaphyllum) je stara zdravilna rastlina, njegov čaj se uporablja za poživilo in dnevno pomladitev. Ugotovili so, da v krajih, kjer je rastlina pogosta in kjer rastlino redno uživajo v čaju, prebivalci doživijo nenavadno visoko starost. Zelišče nesmrtnosti pospešuje prekrvavitev, znižuje krvni tlak in nivo holesterola, uravnava sladkor v krvi, izboljšuje delovanje srca, preprečuje rakava obolenja in preprečuje obolenja, ki so posledica stresa.

.

NAJNOVEJŠE