DomovZdravi ReceptiSladiceČokoladno-pomarančna torta

Čokoladno-pomarančna torta

- Oglas -

Kompaktna, temna in neverjetno okusna čokoladno-pomarančna torta, ki bo izginila, preden se boste boste zavedli.

SESTAVINE (6-8 kosov)

  • 100 g prosa
  • 50 g polnozrnate moke
  • 50 g mletih mandljev
  • 20 g presnega kakava v prahu
  • 200 ml kokosovega mleka (pol pločevinke, sobne temperature)
  • 2 jedilni žlici sladila (med, javorjev sirup, …)
  • 60 g izkoščičenih datljev
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • sveže iztisnjen sok dveh srednje velikih pomaranč
  • pomarančna lupinica naribana iz 1 eko pomaranče
  • 1 jedilna žlica vaniljeve arome
  • ščep soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta

PRIPRAVA

  1. Proso čez noč namočimo v vodi, ga odcedimo in nato skuhamo v vodi ali mleku. Kuhamo toliko časa, da proso postane prekuhano. Postavimo na stran in ohladimo.
  2. V večji posodi zmešamo presejano moko, mlete mandlje, kakav, sol, cimet in pecilni prašek. Dobro premešamo.
  3. V mešalniku zmeljemo datlje, ki smo jih prej namočili za vsaj eno uro, in ohlajeno proso v gladko maso. Dodamo vaniljo, sok pomaranč ter kokosovo mleko. Dobro premešamo.
  4. Mokre sestavine primešamo suhim. Dodamo še naribano pomarančno lupinico in ponovno zmešamo do gladke mase.
  5. Dno in obod pekača za torto (moj je bil premera 19 cm) obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo dobljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija, približno 1 uro. Po pol ure peke pekač prekrijemo z aluminijasto folijo.
  6. Tortico dobro ohladimo, najbolje čez noč v hladilniku. Po želji okrasimo z limonino lupinico in svežimi pomarančami.

Ne pozabite, da ne potrebujete nekega posebnega razloga za peko torte, ker je okusna torta vedno dobra ideja za pogostitev ali sladkanje za čez vikend!

- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI