- Oglas -
Kompaktna, temna in neverjetno okusna čokoladno-pomarančna torta, ki bo izginila, preden se boste boste zavedli.
SESTAVINE (6-8 kosov)
- 100 g prosa
- 50 g polnozrnate moke
- 50 g mletih mandljev
- 20 g presnega kakava v prahu
- 200 ml kokosovega mleka (pol pločevinke, sobne temperature)
- 2 jedilni žlici sladila (med, javorjev sirup, …)
- 60 g izkoščičenih datljev
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- sveže iztisnjen sok dveh srednje velikih pomaranč
- pomarančna lupinica naribana iz 1 eko pomaranče
- 1 jedilna žlica vaniljeve arome
- ščep soli
- 1/2 čajne žličke cimeta
PRIPRAVA
- Proso čez noč namočimo v vodi, ga odcedimo in nato skuhamo v vodi ali mleku. Kuhamo toliko časa, da proso postane prekuhano. Postavimo na stran in ohladimo.
- V večji posodi zmešamo presejano moko, mlete mandlje, kakav, sol, cimet in pecilni prašek. Dobro premešamo.
- V mešalniku zmeljemo datlje, ki smo jih prej namočili za vsaj eno uro, in ohlajeno proso v gladko maso. Dodamo vaniljo, sok pomaranč ter kokosovo mleko. Dobro premešamo.
- Mokre sestavine primešamo suhim. Dodamo še naribano pomarančno lupinico in ponovno zmešamo do gladke mase.
- Dno in obod pekača za torto (moj je bil premera 19 cm) obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo dobljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija, približno 1 uro. Po pol ure peke pekač prekrijemo z aluminijasto folijo.
- Tortico dobro ohladimo, najbolje čez noč v hladilniku. Po želji okrasimo z limonino lupinico in svežimi pomarančami.
Ne pozabite, da ne potrebujete nekega posebnega razloga za peko torte, ker je okusna torta vedno dobra ideja za pogostitev ali sladkanje za čez vikend!
- oglas -