DomovZdravje & prehranaČičerika na več načinov

Čičerika na več načinov

Čičerika ali po domače čiči je izjemno zdrava stročnica, saj vsebuje visok delež beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Ravno zato jo kot odlično živilo postavljajo v vrh naše domače prehranske piramide, poleg tega pa čičerika z visoko vsebnostjo vlaknin skrbi za blaginjo našega črevesja.

- Oglas -

Ker smo jo pripravljali že na ogromno načinov in se je zato zelo težko odločiti za najbolj priljubljenega, smo vam tokrat pripravili nekaj top čičerikinih receptov, o njihovi okusnosti in slastnosti pa se prepričajte kar sami.

Čičerika z lečo v jabolčni omaki za 1 osebo

cikerika z leco jabolcna omaka pire

Primerno za:

* otroke od 9. meseca starosti (brez kisle smetane)
* brez glutena
* z mlečnimi izdelki
* ovo-lakto vegetarijansko
* brez jajc

- Oglas -

Čas za pripravo: 30 minut

Kaj potrebujem:

  • 1 jušno žlico gorske leče
  • 2 jušni žlici čičerike
  • 1 čajno žličko kokosove maščobe
  • 1 jabolko
  • 2 srednje velika krompirja
  • 1 čajno žličko olja omega-3
  • 1 ščepec kurkume
  • 1 ščepec pimenta

Priprava:

  1. Lečo in čičeriko namočimo čez noč in skuhamo do mehkega. Odcedimo in ju na malo kokosove maščobe na hitro podušimo.
  2. Nato jima dodamo na koščke narezano jabolko, začimbe ter malo vode in kuhamo približno 5 minut. Ko je zmes kuhana, počakamo, da se nekoliko ohladi, za tem pa jo zmiksamo v enotno omako.
  3. Medtem skuhamo krompir in pripravimo pire z oljem ter z materinim ali adaptiranim mlekom.

Soparjena cvetačna solata s čičeriko in ječmenom za 1 osebo

topla jecmenova solata s ciceriko

Primerno za:

- Oglas -

* otroke od 8. meseca starosti
* z glutenom
* brez mlečnih izdelkov
* vegansko
* brez jajc

Čas za pripravo: 15 minut

Kaj potrebujem:

  • polovico manjše cvetače
  • 1 jušno žlico kuhane čičerike
  • 1 srednje velik korenček
  • 40 g kuhanega ječmena
  • 1 čajno žličko sončničnih, lanenih in bučnih semena
  • 1 čajna žlička bučnega olja

Priprava:

  1. Ječmen in čičeriko namočimo čez noč in ju naslednjega dne skuhamo. Nad isto posodo damo cedilo, kjer v pari skuhamo nasekljano cvetačo in korenček.
  2. Ko se ječmen zmehča, je jed pripravljena. Ohlajeni ji primešamo še semena in olje.

Čičerikin prebranec za 3 osebe

cicerikin prebranac

Primerno za:

* otroke od 9. meseca starosti
* brez glutena
* brez mlečnih izdelkov
* vegansko
* brez jajc

Čas priprave: 50 minut

Kaj potrebujem:

  • 3 zajemalke kuhane čičerike (1 zajemalka na osebo)
  • 1 manjšo čebulo
  • 1 strok česna
  • 1 jušno žlico paradižnikove mezge
  • 3 jušne žlice paradižnikove omake
  • 2 jušni žlici repičnega olja
  • 1 jušno žlico balzamičnega kisa
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec majarona

Priprava:

  1. Čebulo sesekljamo in na malo olja na šibkem ognju dušimo 10 do 15 minut, da se zmehča in postekleni; dodamo stisnjen česen, majaron in sol ter mezgo, ki jo rahlo popražimo.
  2. V jed vsujemo čičeriko, dodamo paradižnikovo omako in preostalo olje. Dobro premešamo in nekaj minut kuhamo, da se omaka razpusti in se sestavine povežejo.
  3. Del čičerike (okoli četrtino) pretlačimo s tlačilko za pire in ugasnemo ogenj.
  4. Jed prestavimo v ognjevarne posodice in zapečemo v pečici s funkcijo žar/žar z ventilatorjem do rjave skorjice.
  5. Namig: Otroci, starejši od 12. mesecev, lahko dobijo celo porcijo, pripravljeno skupaj z našo, medtem ko mlajšim raje dajte samo nekaj žlic, da ne bodo imeli težav s prebavo.

Testeninska solata njami za 3 osebe

testeninska njami solata

Primerno za:

* otroke od 12. meseca starosti
* z glutenom
* z mlečnimi izdelki
* lakto-vegetarijansko
* brez jajc

Čas priprave: 20 minut

Kaj potrebujem:

za solato:

  • 100 g poljubnih testenin
  • 1 večji jajčevec
  • 1 večjo zeleno papriko
  • 12 jušnih žlic kuhane čičerike (4 jušne žlice čičerike na osebo)

za preliv:

  • 50 g feta sira
  • 1 strok česna
  • 1 čajno žličko rdeče paprike v prahu
  • 1 ščepec grobo mlete soli
  • 1 čajno žličko paradižnikove mezge
  • 1 ščepec popra
  • 2 jušni žlici navadnega jogurta

Priprava:

  1. Sestavine za preliv zmiksamo in pustimo nekaj časa v hladilniku.
  2. Jajčevec zrežemo na enakomerno debele rezine in popečemo na žar ponvi ali žaru; prav tako popečemo svežo papriko.
  3. Medtem skuhamo testenine in jih odcedimo.
  4. Zelenjavo narežemo na kose, zmešamo s čičeriko in testeninami ter prelijemo s feta prelivom.

Čičerikina enolončnica s piščancem in rižem za 1 osebo

piscancja enoloncnica z rizem1

Primerno za:

* otroke od 10. meseca starosti
* brez mlečnih izdelkov
* brez glutena
* brez jajc
* mesno (piščanec)

Čas priprave: 30 minut

Kaj potrebujem:

  • 1 pest kuhane čičerike
  • 40 g piščanca
  • 40 g rjavega riža
  • 3 jušne žlice paradižnikove omake
  • 3 kolobarje čebule
  • pol stroka česna
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 1 ščepec koriandra
  • 1 ščepec kumine
  • 1 ščepec majarona
  • 1 čajno žličko olivnega olja

Priprava:

  1. Čičeriko čez noč namočimo, zjutraj odlijemo vodo, dolijemo svežo in čičeriko skuhamo do mehkega. Ko je kuhana, jo dobro odcedimo.
  2. Piščanca narežemo na majhne koščke in ga v malo vode na srednjem ognju podušimo do mehkega. Nato dodamo začimbe, ko pa skoraj vsa voda izpari, dodamo še nasekljano čebulo in česen. Prilijemo še paradižnikovo omako, ogenj pa zmanjšamo.
  3. Jed pokrijemo in dušimo na šibkem ognju dobrih 15 minut.
  4. Medtem skuhamo riž, ga odcedimo in prihranimo na toplem.
  5. Piščančji jedi primešamo kuhano čičeriko, jo ponovno pokrijemo ter kuhamo še 10 minut. Jed postrežemo še toplo in ji prilijemo žličko olja.
- Oglas -
Klavdija Kosič
Klavdija Kosič
Klavdija Kosič je avtorica in ustanoviteljica spletne strani z recepti za dojenčke, malčke in družinice.

NAJNOVEJŠE