Brokolijev čips in kolački

Brokoli izhaja iz Italije, jedli pa so ga že stari Rimljani v 6. stoletju pred našim štetjem. Je član družine križnic, prav tako kot zelje in cvetača in je prijetnega okusa. Največ brokolija pridela Kitajska, kar 8 milijonov ton letno, lahko pa ga posadimo tudi sami, če želimo vzgojiti takega brez pesticidov.

Brokoli

Brokoli je pol vitaminov C in A ter vlaknin in sestavine flavonoid kaempferol, ki deluje protivnetno in pomaga v boju proti raku ter boleznimi srca. Preberite si dva recepta, kako ga vključiti v svojo dnevno prehrano.

Brokolijev čips

Potrebujemo:

  • glavo brokolija,
  • čajno žličko olja,
  • sol in poper po okusu.

Brokoli narežemo na poljubne koščke, ga razporedimo na pekač na katerem smo predhodno položili peki papir in poškropimo z olivnim oljem. Nato ga na 230 stopinj pečemo približno 25 minut. Temperature pečic se lahko razlikujejo in vlažnost vpliva na hrustljavost čipsa. Zato med peko na vsake toliko previdno poglejte kako se peče in če postaja hrustljav.

Brokolijevi kolački za zajtrk

Za 12 kolačkov potrebujemo:

  • 10 jajc,
  • 5 skodelic narezanih šampinjonov,
  • 4 skodelice narezanega brokolija,
  • 1 ½ čajne žličke timijana,
  • 1 ½ čajne žličke morske soli,
  • 3 žlice oljčnega olja.

Priprava:

Brokoli in gobice popečemo v ponvi ter dodamo sol, poper in timijan. Potem pustimo, da se malce ohladijo in zmešamo vse skupaj z jajci ter vse skupaj vlijemo v modelčke za kolačke. Na 180 stopinj pečemo 10 do 15 minut.

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.