- Oglas -
Borovničevi cmoki so lahko odlična sladica ali pa kar glavna jed za kosilo ali večerjo.
SESTAVINE (4 porcije)
- 300 g navadne moke
- 10 g suhega kvasa
- 10 g sladkorja v prahu
- 300 ml pol-posnetega mleka
- 1 jajčni rumenjak
- 10 g masla
- sol
- 300 g borovnic
Preliv:
- 250 g borovnic
- 100 ml pol-posnetega mleka
- 1 žlica masla
- 40 g sladkorja v prahu
- 2 žlici koruznega škroba
- 200 ml 33-odstotne smetane za stepanje
PRIPRAVA
- Moko prelijte v posodo, naredite luknjo v sredini. Dodajte kvas, sladkor in polovico mlačnega mleka. Naj vzhaja na toplem.
- Dodajte preostanek mleka, rumenjaka, stopljenega masla, ščepec soli in naredite trdno, nelepljivo testo. Pustite, da testo vzhaja na toplem približno 60 minut.
- Testo oblikujte s pomočjo valjarja v pravokotnik, debeline 1 cm. Razdelite na 12 kvadratov. Polno žlico opranih borovnic položite na sredino vsakega in zavijte. Oblikujte v roki in pustite, da 15 minut vzhaja na toplem. Kuhajte v slani vodi 8 minut. Vzemite cmoke ven, dajte v skledo in preluknjajte z vilicami, da ven spustite paro.
- Za preliv: mleko zavrete z maslom, sladkorjem in koruznim škrobom. Dodajte oprane borovnice, zavrite za kratek čas, dodajte smetano. Pustite, da zavre in odstavite. Cmoke postrezite s toplo omako.
- oglas -