DomovZdravi ReceptiKosiloBorovničevi cmoki

Borovničevi cmoki

- Oglas -

Borovničevi cmoki so lahko odlična sladica ali pa kar glavna jed za kosilo ali večerjo.

SESTAVINE (4 porcije)

  • 300 g navadne moke
  • 10 g suhega kvasa
  • 10 g sladkorja v prahu
  • 300 ml pol-posnetega mleka
  • 1 jajčni rumenjak
  • 10 g masla
  • sol
  • 300 g borovnic

Preliv:

  • 250 g borovnic
  • 100 ml pol-posnetega mleka
  • 1 žlica masla
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 200 ml 33-odstotne smetane za stepanje

PRIPRAVA

  1. Moko prelijte v posodo, naredite luknjo v sredini. Dodajte kvas, sladkor in polovico mlačnega mleka. Naj vzhaja na toplem.
  2. Dodajte preostanek mleka, rumenjaka, stopljenega masla, ščepec soli in naredite trdno, nelepljivo testo. Pustite, da testo vzhaja na toplem približno 60 minut.
  3. Testo oblikujte s pomočjo valjarja v pravokotnik, debeline 1 cm. Razdelite na 12 kvadratov. Polno žlico opranih borovnic položite na sredino vsakega in zavijte. Oblikujte v roki in pustite, da 15 minut vzhaja na toplem. Kuhajte v slani vodi 8 minut. Vzemite cmoke ven, dajte v skledo in preluknjajte z vilicami, da ven spustite paro.
  4. Za preliv: mleko zavrete z maslom, sladkorjem in koruznim škrobom. Dodajte oprane borovnice, zavrite za kratek čas, dodajte smetano. Pustite, da zavre in odstavite. Cmoke postrezite s toplo omako.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI