Revija Bodi eko, december 2015

    Decembrska številka revije Bodi eko je tokrat bolj praznično obarvana. Simpatična voditeljica Bernarda Žarn je v intervjuju spregovorila tudi o obdarovanju, ki nas čaka v veselem mesecu decembru. Če vas rado zebe, ne spreglejte članka z recepti, katera hrana je tista, ki vas ogreje v mrzlih dneh, preizkusite tudi kopico receptov za zdrave decembrske slaščice.

    Posebej izpostavljamo članek o naravnem sladilu stevii, s katero lahko pripravite zdrave sladice brez sladkorja in se zdravo posladkate. Presno veganska kuharica, ki nas gleda s TV ekranov Tereza Poljanič je razkrila, zakaj se je začela zdravo prehranjevati in dodala veganski praznični meni. Sonja Mojzer pa je razkrila, kako je premagala raka na črevesju z Gersonovo metodo zdravljenja. Razpisali smo tudi o floriterapiji – Bachovih cvetnih esencah, tradicionalni kitajski medicini, za konec pa nas opozorimo še na recepte domače izdelave kozmetike s cimetom.

    Več si preberite v kratkih povzetkih spodaj:

    Bodi eko december 2015

    narocnineSladka skrivnost narave – stevia

    Stevia je naravno sladilo brez ogljikovih hidratov, kalorij, ne povzroča kariesa in deluje antibakterijsko. Čeprav je 200-krat slajša od sladkorja, ne prinaša neželenih učinkov, kakršni so značilni za sladkor in umetna sladila. Nasprotno, odlikujejo jo številni koristni učinki. Zato postaja vedno bolj priljubljeno sladilo, ki je primerno tudi za diabetike, ljudi s prekomerno telesno težo, ljudi na dieti proti kandidi in vse, ki se želijo bolj zdravo sladkati.

    Sladka skrivnost stevie se skriva v kompleksni molekuli, imenovani steviosid, ki je glikozid, sestavljen iz glukoze, soforoze in steviola. Ta kompleksna molekula in številne druge sorodne spojine, ki sestavljajo Stevio reubaudiana, dajejo rastlini izredno sladkost. Rastlina stevia je v svoji naravni …

    Bolezen je bila opozorilo, da je treba spremeniti prehrano

    Tereza Poljanič je strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica, ki je diplomirala v Los Angelesu na akademiji Matthew Kenney Culinary Chef. Je avtorica spletnega dnevnika Teresamisu, v Aucklandu na Novi Zelandiji, kamor je odpotovala pred dobrim letom, pa snema svojo kuharsko oddajo Zdravo, Tereza!, ki jo lahko spremljamo na POP TV. Zaupala nam je tudi šest izvrstnih veganskih receptov za mrzle dni, ki vam lahko služijo tudi kot ideja za praznični veganski meni.

    PROMO-EKO-1

    Kako in zakaj ste se navdušili nad vegansko prehrano in kuhinjo?

    Predvsem sem se navdušila za polnovredno prehrano in ne vegansko. Vsake toliko se znajde na mojem krožniku meso s preverjenim poreklom, predvsem pa je velikokrat na jedilniku tudi kakšen jajček veselih kokošk. Kuhanje je moja strast, moje stalno razmišljanje, moj hobi in moj pobeg. Obožujem vsak delček kuhanja, od izbiranja svežih sestavin s tržnice, razpravljanja s kmetom o njegovem pridelku, vonja …

    Zgodba o bitki z rakom na črevesju: »Vse zmoremo, če le želimo.«

    Sonja Mojzer, predavateljica slovenskega in nemškega jezika, radijska voditeljica, pravljičarka in avtorica besedil opogumlja tiste, ki se na svoji poti srečujejo z diagnozo rak. Sama je premagala raka na črevesju in danes dobesedno sije. Pravi, da se počuti fantastično. »Imeti sebe rad, pomeni imeti rad tudi vse okoli sebe, nasmehniti se življenju, pogledati naravo in spoštovati, kar ti ponuja, to je pot do uspeha,« pripoveduje. Pravi, da vsak lahko najde moč v sebi, kot jo je našla sama, le prisluhniti si mora …

    Pogrejmo se s cimetom

    Praznični december je čas, ko je cimet vse okrog nas – vse diši po cimetu. Božični piškoti, cimetove zvezdice, kuhano vino, začinjeno z veliko cimeta …, tudi v navadnem jabolčnem zvitku je po navadi več cimeta. Ko izbirate dišeče sveče za svoj dom, priznajte, vedno vam roka popolnoma nagonsko pograbi tisto svečko, ki diši po cimetu ali cimetu in še čem.

    Verjemite – to ni naključje in ni le moč navade. Naše telo si želi topline, cimet nam diši in nagonsko vemo, da je cimet dober za nas. Torej – upoštevajmo naše čute in dovolimo, da nam cimet v teh hladnih dneh da in zagotovi toplino, ki jo potrebujemo.

    PROMO-EKO-2

    Hrana za mrzle dni

    Zima bi bila marsikomu bolj všeč, če bi ga manj zeblo. Kritične so predvsem okončine – gre za tako imenovani sindrom mrzlih nog in rok, ki je še posebej znan nežnejšemu spolu. Zakaj nas ženske bolj rado zebe, ni povsem znano, predvidevajo pa, da gre za splet različnih dejavnikov, od drugačne razporeditve maščevja do vpliva hormonskega sistema. Zimskega mraza drugače kot s potovanjem v tople kraje ne moremo izbrisati, lahko pa svoje telo ogrejemo do te mere, da nam postane zunanji hlad celo všeč …

    Floriterapija – Bachove cvetne esence

    V sklopu naturopatije radi govorimo tudi o floriterapiji, ki pomeni zdravljenje s cvetnimi esencami. V tem prispevku si bomo podrobneje pogledali Bachove cvetne esence, ki jih je odkril angleški zdravnik, imunolog, bakteriolog, homeopat Edward Bach. Poznamo 38 različnih vrst Bachovih cvetnih esenc, vsaka je vezana na določeno čustvo, ki jo odpravlja ali bolje rečeno uravna. Naturopatija je veda, ki celostno obravnava človeka na psihofizični ravni. Čustvena stanja imajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in premagovanju bolezni.

    Floriterapija je zdravljenje z »rožicami«, v tem primeru z Bachovimi cvetnimi esencami. Poznamo 38 različnih vrst Bachovih cvetnih esenc, vsaka je vezana na določeno čustvo, ki …

    Zima in tradicionalna kitajska medicina – obdobje tišine in spokojnosti, čas ledvic in mehurja

    Zima nas vsako leto uči, kako doseči občutek trajnega zadovoljstva s tem, da se naučimo sprejemati to, kar nam je v danem trenutku ponujeno. Zima je lahko tudi naš vzor, kako se poglobiti in zazreti v svoj notranji svet, če jo le opazujemo in posnemamo. To je čas, ko je narava v mirovanju, v času počitka in globoki meditaciji. Legendarni Rumeni cesar, ki velja za utemeljitelja tradicionalne kitajske medicine, navaja v svojem starodavnem besedilu Huang Di Nei džing (Kanon interne medicine Rumenega cesarja): »Pozimi je vse skrito. Ker vlada hlad, je zima obdobje upokojitve v globino. V tem času se ne sme vznemirjati ali po nepotrebnem razprševati energije jang (vroča, aktivna, moška energija), kajti vlada obdobje porasta energije jin, ki mora obnoviti svoje porabljene rezerve.«

    Vse to in še več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Želimo vam obilico koristnega in zanimivega branja v novi številki revije Bodi eko.

    Nova številka v prodaji od 26. 11. 2015.

    narocnineDARILARevijo Bodi eko najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, Mercatorjevih trgovinah, bencinskih servisih, pa tudi na poštah.

    Postani eko tudi ti! Beri revijo Bodi eko.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte