0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliBiotski pestrosti se izteka čas

Biotski pestrosti se izteka čas

MORDA VAS ZANIMA

V Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) opozarjajo na letošnje barvito dogajanje na področju kmetijske in gozdarske politike v Evropi. “Programi razvoja podeželja, ki jih morajo države članice pripraviti po reformi Skupne kmetijske politike, so v zaključnih fazah priprave in sprejemanja. To so pomembni dokumenti, na podlagi katerih bodo v prihodnjih šestih letih kmetje in organizacije, ki delujejo na podeželju, lahko pridobile sredstva za ukrepe, kot so blaženje vpliva kmetijstva na okolje, investicije v kmetijstvo in gozdarstvo, podpora razvoju podeželskega gospodarstva in izboljšanje socialne strukture,” opisujejo v društvu.

- Oglas -

Smrdokavra

V DOPPS-u so razočarani nad reformo Skupne kmetijske politike v EU, ki je bila sprejeta lansko leto, saj ni izpolnila pričakovanj, da bo zaustavila trend vse hitrejšega izginjanja biotske pestrosti na evropskem podeželju. Menijo, da je nujno, da so programi razvoja podeželja v državah članicah zasnovani tako učinkovito, da bodo javna sredstva resnično porabljena za ukrepe, ki bodo v naslednjih letih prinesli opazne rezultate. “Kljub temu vsebina predlaganih ukrepov v številnih državah ni obetavna. Tudi v Sloveniji je več resnih razlogov za zaskrbljenost, saj je v preteklem letu in pol priprav vse več dobrih naravovarstvenih ukrepov izginilo iz osnutka nacionalnega dokumenta. Žal je prostora za izboljšave zdaj ostalo zelo malo, saj je proces sprejemanja v zaključnih fazah, ko potekajo pogajanja med Evropsko komisijo in državami članicami,” so zaskrbljeni.

Zadnje upanje za ptice in metulje

Ta teden je sicer v Bruslju potekala konferenca o prispevku novih programov razvoja podeželja za obdobje 2014 – 2020 k doseganju ciljev varstva narave in okolja v EU. Dogodek so organizirale vodilne okoljske nevladne organizacije v Bruslju BirdLife Europe, CEEweb in EEB ter romunska Fundatia ADEPT. Srečali so se predstavniki nevladnih in vladnih organizacij iz več kot 15 držav, med katerimi je tudi DOPPS. Ariel Brunner, vodja enote za politiko EU pri BirdLife Europe, je v zaključnem govoru na konferenci po poročanju DOPPS-a poudaril, da se, medtem ko se je na političnem parketu izgubila še ena priložnost, biotski pestrosti v kulturni krajini izteka čas: “Izgubili smo že več kot 50 odstotkov populacij nekdaj pogostih gnezdilk kmetijske kulturne krajine, na nekaterih območjih pa so populacije evropskih metuljev upadle za več kot 70 odstotkov. A še več – čas se izteka tudi za majhne, tradicionalne družinske kmetije, ki na evropskem podeželju hitro izumirajo. Skupaj z njimi pa tudi pomembno znanje o tradicionalni rabi in kmetovanju, ki je ustvarilo krajino, kot jo v Evropi poznamo danes.”

.

NAJNOVEJŠE