0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBachova cvetna terapija

Bachova cvetna terapija

MORDA VAS ZANIMA

Bachova cvetna terapija temelji na močno razredčenih cvetličnih izvlečkih, s katerimi vplivamo na čustveno stanje posameznika. Namen Bachove cvetne terapije je izboljšati psihično stanje in medosebne odnose, zaradi česar se izboljša posameznikovo počutje. Ta terapija tudi preprečuje različna obolenja ter spodbuja proces okrevanja. Bachova cvetna terapija posameznika obravnava kot celoto – zdravje je namreč ravnovesje med telesom in duhom in za to, da bi dosegli tovrstno ravnovesje, so potrebni kakovostni medosebni odnosi.

- Oglas -

Edward Bach

Negativna čustva, kot so jeza, sovraštvo, zavist, ljubosumje, strah, pomanjkanje zaupanja negativno vplivajo na našo življenjsko energijo in zaradi njih je bolezen le še vprašanje časa.

Bachovo cvetno terapijo je v tridesetih letih prejšnjega stoletja razvil angleški zdravnik Edward Bach (1886–1935). Bach je svoje življenje posvetil razvijanju preproste metode zdravljenja, ki jo lahko uporabimo pri čisto vseh boleznih. Najprej se je intenzivno posvečal področju imunologije, nato pa je različne raziskave opravljal še na področju bakteriologije.

- Oglas -

Zavedal se je, da identično zdravljenje pri določeni bolezni ni vedno enako uspešno, zato je na podlagi tega sklepal, da na posameznikovo ozdravitev močno vpliva tudi njegova osebnost. Prav odnos bolnika do življenja se mu je zdel ključen element za učinkovitost določene terapije. Vse to je preizkusil tudi na sebi. Leta 1917 so mu namreč odkrili raka in zdravniki so napovedali, da bo živel le še nekaj mesecev. Bach se je sam pri sebi odločil, da to še ne more biti njegov konec, zato se je še bolj intenzivno posvečal svojim raziskavam. Kmalu je ugotovil, da se je njegovo stanje močno izboljšalo. Menil je, da na izboljšanje stanja zelo vplivata močan interes in točno določen cilj – to sta dejavnika sreče in predstavljata zelo pomembno spodbudo pri bolezni.

V dvajsetih letih se je potem Bach intenzivno ukvarjal s proučevanjem homeopatije in rastlin ter bil vedno bolj prepričan, da lahko narava ponudi izjemno učinkovita zdravila. Takrat je tudi razvil svoja prva tri rastlinska zdravila.

Ves čas je zelo pozorno opazoval svoje bolnike in tako utemeljil teorijo o psiholoških skupinah. Med leti 1930 in 1935 je zbral 38 psiholoških stanj, ki predstavljajo osnovo za bolezni. Hkrati je izbral tudi 37 cvetlic, ki tem stanjem ustrezajo, osemintrideseti izvleček pa predstavlja čista studenčnica, ki je znana po svojih zdravilnih lastnostih. Vsi ti cvetni izvlečki naj bi v posamezniku ponovno vzpostavili celovitost in ravnovesje ter pripomogli k ozdravitvi. Bach je svojo življenjsko pot sklenil v veri, da je izpolnil svoje življenjsko poslanstvo.

Bachova cvetna terapija

- Oglas -

 Kje uporabljamo Bachovo cvetno terapijo?

Cvetne izvlečke uporabljamo za preprečevanje bolezni in izboljševanje splošnega počutja. S terapijo učinkujemo na negativne misli, ki negativno vplivajo na naš imunski sistem in ga slabijo.

Bachova cvetna terapija je tudi dopolnila terapija pri zdravljenju različnih kroničnih bolezni – na primer artroze, povišanega krvnega tlaka, alergij in drugih. Prav tako je učinkovita pri različnih duševnih težavah, kot so tesnoba, strahovi, nespečnost, agresivnost, pasivnost …

Obstaja tudi devetintrideseti izvleček, ki se imenuje kar rešilno zdravilo – to je še posebej namenjeno zdravljenju telesnega ali psihološkega šoka. Gre za mešanico petih substanc, ki pozitivno vplivajo na čustva, ki jih najpogosteje doživimo pri šoku. Kapljice se torej priporoča pri različnih stresnih dogodkih – ko smo pod stresom, ko nas čaka pomemben izpit, ko nas preseneti slaba novica … Rešilno zdravilo je tudi edini izvleček, ki obstaja tudi v obliki pršilnika in kreme. Krema na primer pomaga pri celjenju manjših ran, pri pikih žuželk in blažjih opeklinah.

Preberite si tudi članek o Bachovih cvetnih esencah.

Foto: Wikimedia Commons

.

NAJNOVEJŠE