Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Ekologija & okoljeAsfaltna prevleka v ozračju

Asfaltna prevleka v ozračju

MORDA VAS ZANIMA

Parkirišče ob robu kampusa Univerze New Hampshire je postalo predmet raziskave, v kateri so raziskovalci preučevali vpliv različnih asfaltnih premazov oziroma tesnil na okolje in zdravje ljudi. Študija se je odzvala na vse večjo zaskrbljenost ameriške javnosti glede varnosti tovrstnih premazov in potrdila, da določena vrsta premazov oziroma tesnil za asfaltirane površine, kot so na primer pločniki in dvorišča, pomembno vpliva na zdravje ljudi in ekosistem.

- Oglas -

AsfaltProizvajalci za izboljšanje videza in podaljšanje obstojnosti asfaltiranih površin oglašujejo dve vrsti emulzijskih premazov: emulzije na osnovi prečiščenega premogovega katrana in asfaltne emulzije. Čeprav sta si premaza po videzu in ceni zelo podobna, pa drugi vsebuje kar 1.000-krat višje vsebnosti policikličnih aromatičnih ogljikovodikov (PAH) kot prvi. Delci PAH se z obrabo premaza sproščajo v ozračje. Proces obrabe pa med drugim pospešijo tudi snežni plugi.

Raziskava je ugotovila, da so otroci, ki imajo v bližini doma asfaltirane površine, premazane z emulzijo na podlagi premogovega katrana, izpostavljeni 14-krat večjim odmerkom PAH kot tisti, ki se igrajo na površinah z nepremazanim asfaltom. Znano je, da lahko PAH prispeva k upočasnitvi kognitivnega razvoja, pojavu astme in drugih bolezni dihal, debelosti in presnovnih bolezni ter k spremembam na molekularni ravni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×