0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAsfaltna prevleka v ozračju

Asfaltna prevleka v ozračju

MORDA VAS ZANIMA

Parkirišče ob robu kampusa Univerze New Hampshire je postalo predmet raziskave, v kateri so raziskovalci preučevali vpliv različnih asfaltnih premazov oziroma tesnil na okolje in zdravje ljudi. Študija se je odzvala na vse večjo zaskrbljenost ameriške javnosti glede varnosti tovrstnih premazov in potrdila, da določena vrsta premazov oziroma tesnil za asfaltirane površine, kot so na primer pločniki in dvorišča, pomembno vpliva na zdravje ljudi in ekosistem.

- Oglas -

AsfaltProizvajalci za izboljšanje videza in podaljšanje obstojnosti asfaltiranih površin oglašujejo dve vrsti emulzijskih premazov: emulzije na osnovi prečiščenega premogovega katrana in asfaltne emulzije. Čeprav sta si premaza po videzu in ceni zelo podobna, pa drugi vsebuje kar 1.000-krat višje vsebnosti policikličnih aromatičnih ogljikovodikov (PAH) kot prvi. Delci PAH se z obrabo premaza sproščajo v ozračje. Proces obrabe pa med drugim pospešijo tudi snežni plugi.

Raziskava je ugotovila, da so otroci, ki imajo v bližini doma asfaltirane površine, premazane z emulzijo na podlagi premogovega katrana, izpostavljeni 14-krat večjim odmerkom PAH kot tisti, ki se igrajo na površinah z nepremazanim asfaltom. Znano je, da lahko PAH prispeva k upočasnitvi kognitivnega razvoja, pojavu astme in drugih bolezni dihal, debelosti in presnovnih bolezni ter k spremembam na molekularni ravni.

.

NAJNOVEJŠE