Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaAli pijete sveže ali reciklirano mleko?

Ali pijete sveže ali reciklirano mleko?

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste tudi vi prejeli email, da lahko mleko s pretečenim rokom pošljejo zopet h proizvajalcu, ki ima zakonsko dovoljenje, da lahko ponovi proces pasterizacije pri 190 stopinjah in ga da ponovno na trg? Po zakonu naj bi se lahko ta proces ponovil kar 5x.

- Oglas -

MlekoProizvajalec je zavezan objaviti kolikokrat je ponovil ta proces in ga tudi objavi, vendar na svoj način, zavedajoč se, da se nihče ne vpraša, če je bilo kupljeno mleko predelano že večkrat. Skrivnost je napisana spodaj, na dnu tetrapaka, z majhnimi številkami.

Recimo da je napisana številka 12345, manjkajoče število nakazuje kolikokrat je bilo mleko ponovno dano v obtok. Recimo 12 45, manjka številka 3 – to pomeni, da je bilo mleko 3x pretečeno in zopet prevreto. To pa še ni vse, ker v paketu, kjer je 12 tetrapakov, bo pri nekaterih manjkala številka pri drugih pa bodo vse številke.

To pomeni, da je bila celotna pošiljka enako tretirana. Na tak način podjetja bogatijo, torej tako, da reciklirajo pokvarjeno mleko in tisti, ki nosi posledice smo seveda mi, ki pijemo kar pijemo.

Kaj je res?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo:

- Oglas -

Res lahko proizvajalec tudi do petkrat pasterizira mleko? Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije smo prejeli kar nekaj verižnih e-pisem, ki jih v zadnjem času (ponovno) pošiljajo po e-pošti.

Ste tudi vi prejeli e-sporočilo s podobno vsebino:
“Mleko s pretečenim rokom pošljejo zopet k proizvajalcu, ki ima zakonsko dovoljenje, da lahko ponovi proces pasterizacije pri 190 stopinjah in ga da ponovno na trg. Po zakonu se lahko ta proces ponovi 5x….”

V pismu še navajajo, kako lahko potrošnik na osnovi oznak na embalaži “ugotovi”, kolikokrat je bilo kupljeno mleko že ponovno pasterizirano.

Sporočilo je izmišljotina. Preverili smo tudi pri Tetrapaku in Ljubljanskih mlekarnah, ki so nam povedali, da so številke in oznake na spodnji strani embalaže namenjene sledljivosti za samo embalažo, saj tako zahtevajo veljavni predpisi za sledljivost embalaže.

V Tetra Paku tiskajo dizajne na več trakovih hkrati, ki pa so za potrebe sledljivosti oštevilčeni. 12 45 označuje, da je bil paket tiskan na 3. traku v proizvodnji.

Iz sektorja za varno hrano, krmo in zdravila na Veterinarski upravi so pravijo, da živilo po pretečenem roku uporabnosti ne sme biti v prometu, saj ni varno za uživanje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×