Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaZ iglicami nad stres

Z iglicami nad stres

MORDA VAS ZANIMA

Že dolgo je znano, da akupunktura kot dopolnilna terapija pomaga pri več kot 50 obolenjih, lajšala naj bi tudi stres, vendar molekularnih dokazov za njeno blagodejno delovanje ni bilo. Z njimi so zdaj postregli ameriški znanstveniki.

- Oglas -

Akupunktura

V raziskavi, ki so jo izvedli na podganah, je akupunktura uspešno zmanjšala ravni beljakovine NPY, povezane s kroničnim stresom. Dr. Ladan Eshkevari se je zanjo odločila, ker je večina bolnikov, ki je obiskovala njeno protibolečinsko kliniko, zatrjevala, da se po akupunkturi nasploh počutijo bistveno bolje, pogosto pa so tudi dejali, da je izginil občutek stresa.

Pri testnih živalih je preučevala učinek akupunkture na ravni nevropeptida Y (NPY) v krvi. Ta peptid izloča simpatično živčevje tako pri glodavcih kot pri človeku in je soudeležen v odzivu »boj ali beg,« značilnem za stres. Stres so izzvali tako, da so živali za eno uro na dan izpostavili zelo nizkim, zimskim temperaturam. Živali so nato najprej prejele blago, splošno elektro-akupunkturo, nato pa so izbrali še eno samo akupunkturno točko na nogi, tik pod kolenom, imenovano Zuslanli. Zanjo velja, da uspešno odpravlja stres. Pri živalih v kontrolni skupini niso izzvali stresa, prav tako tudi niso bile deležne akupunkture oziroma so prejele »lažno« akupunkturo v okolici repa.

Izkazalo se je, da so se ravni NPY pri testni skupini spustile skoraj na ravni kontrolne skupine. Nizke so ostale celo po tem, ko so prenehali dražiti točko Zuslanli, živali pa so še štiri dodatne dni izpostavljali stresnim okoliščinam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×