0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ iglicami nad stres

Z iglicami nad stres

MORDA VAS ZANIMA

Že dolgo je znano, da akupunktura kot dopolnilna terapija pomaga pri več kot 50 obolenjih, lajšala naj bi tudi stres, vendar molekularnih dokazov za njeno blagodejno delovanje ni bilo. Z njimi so zdaj postregli ameriški znanstveniki.

- Oglas -

Akupunktura

V raziskavi, ki so jo izvedli na podganah, je akupunktura uspešno zmanjšala ravni beljakovine NPY, povezane s kroničnim stresom. Dr. Ladan Eshkevari se je zanjo odločila, ker je večina bolnikov, ki je obiskovala njeno protibolečinsko kliniko, zatrjevala, da se po akupunkturi nasploh počutijo bistveno bolje, pogosto pa so tudi dejali, da je izginil občutek stresa.

Pri testnih živalih je preučevala učinek akupunkture na ravni nevropeptida Y (NPY) v krvi. Ta peptid izloča simpatično živčevje tako pri glodavcih kot pri človeku in je soudeležen v odzivu »boj ali beg,« značilnem za stres. Stres so izzvali tako, da so živali za eno uro na dan izpostavili zelo nizkim, zimskim temperaturam. Živali so nato najprej prejele blago, splošno elektro-akupunkturo, nato pa so izbrali še eno samo akupunkturno točko na nogi, tik pod kolenom, imenovano Zuslanli. Zanjo velja, da uspešno odpravlja stres. Pri živalih v kontrolni skupini niso izzvali stresa, prav tako tudi niso bile deležne akupunkture oziroma so prejele »lažno« akupunkturo v okolici repa.

- Oglas -

Izkazalo se je, da so se ravni NPY pri testni skupini spustile skoraj na ravni kontrolne skupine. Nizke so ostale celo po tem, ko so prenehali dražiti točko Zuslanli, živali pa so še štiri dodatne dni izpostavljali stresnim okoliščinam.

.

NAJNOVEJŠE