Zdravje & prehrana8 izjemnih idej za uporabo kokosovega olja

8 izjemnih idej za uporabo kokosovega olja

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da ponuja kokosovo olje ogromno različnih možnosti uporabe. A najverjetneje še ne poznate prav vseh načinov, na katere je mogoče uporabiti to aromatično olje prijetnega okusa, katerega posebnost je, da je pri sobni temperaturi v trdnem agregatnem stanju. Tokrat vam zato predstavljamo nekaj manj znanih možnosti uporabe kokosovega olja, med katerimi boste zagotovo našli idejo, ki bo še posebej zanimiva za vas.

1. Odstranjevanje madežev z oblazinjenega pohištva in preprog

- Oglas -

Kokosovo olje je zelo priročno naravno sredstvo za odstranjevanje različnih madežev, na primer madežev na preprogi ali na oblazinjenem pohištvu. Še posebej učinkovito je, če ga kombiniramo s sodo bikarbono. Pasto za odstranjevanje madežev pripravite tako, da kokosovo olje in sodo bikarbono zmešate v razmerju 1 : 1. Nato nanesite pasto na madež in počakajte nekaj minut, pred madež zdrgnete.

2. Kokosovo olje kot dodatek kavi

Želite pripraviti vegansko oziroma rastlinsko različico priljubljene »bulletproof kave«? Odlična zamenjava za maslo je prav kokosovo olje. Takšna kava vas bo oskrbela z obilico energije in vam pomagala, da lažje začnete svoj dan.

Kokosovo olje uporaba

3. Pripomoček za odstranjevanje ličil

Nobene potrebe ni, da kupujete posebne odstranjevalce ličil, saj si lahko pri tem opravilu pomagate kar z določenimi sestavinami, ki jih imate najverjetneje že v kuhinji. Ena najboljših izbir je prav kokosovo olje, ki je nežno do kože, obenem pa svojo nalogo opravi zelo učinkovito. Uporabite ga lahko celo za odstranjevanje maskare.

4. Pomoč pri čiščenju steklenih kozarcev

Prazne steklene kozarce in steklenice lahko seveda ponovno uporabite, zato bi jih bilo nesmotrno zavreči. Vendar pa marsikoga motijo nalepke, ki pogosto niso najbolj estetske. Včasih je te nalepke oziroma ostanke lepila precej težko odstraniti. Na srečo pa vam lahko delo močno olajša prav kokosovo olje.

5. Odstranjevanje sledov voščenke s sten

- Oglas -

V stanovanjih, v katerih živijo tudi majhni otroci, se hitro pripetijo takšne in drugačne nezgode, ki so posledica otroške igre. Pogosto jo najslabše odnesejo stene, ki jih otroci radi zamenjajo z listom papirja oziroma s platnom. Če se je v trenutku, ko niste bili pazljivi, vaš otrok lotil umetniškega projekta na snežno beli steni, verjetno niste najbolj srečni. A tudi tu si lahko uspešno pomagate s kokosovim olje, ki je še posebej učinkovito pri odstranjevanju sledov voščenk. 

6. Vlaženje nosne sluznice

Imate pogosto težave s krvavitvami iz nosu? Eden izmed možnih razlogov za to je lahko pretirano suha nosna sluznica, kar je seveda še posebej pogosta težava v zimskih mesecih. Pomagate si lahko tako, da notranjost nosnic občasno navlažite s kokosovim oljem (pazite, da boste uporabili zares zelo majhno količino tega olja).

Kokosovo olje za pasjo dlako

7. Odstranjevanje žvečilnega gumija v laseh 

Kokosovo olje vam lahko pomaga pri še eni vrsti nezgod, ki se zelo pogosto pripetijo otrokom. V mislih imamo žvečilni gumi, ujet v lase. Čeprav se morda zdi, da je edina rešitev to, da lase preprosto odstrižete, vse morda še ni izgubljeno. Med drugim lahko poskusite s kokosovim oljem, s katerim povsem prekrijte žvečilni gumi. Počakajte nekaj minut, nato pa poskušajte žvečilko počasi potegniti po lasu navzdol.

8. Balzam za pasjo dlako

Zagotovo je prav kokosovo olje eden najbolj uporabnih izdelkov za tiste, ki pri kozmetiki prisegate na čim bolj naravne rešitve. Gre namreč za sestavino, ki ima izjemno pozitiven vpliv na lase, kožo in nohte. Vendar pa tovrstna uporaba kokosovega olja ni omejena le na ljudi. Med drugim lahko prav s tem oljem poskrbite, da bo dlaka vašega psa mehkejša in bolj sijoča. Kokosovo olje bo obenem izdatno navlažilo kožo psa in jo oskrbelo s pomembnim vitaminom E ter poskrbelo za prijetnejši vonj dlake.

Preberite tudi: Olje sibirske cedre – Kateri so koristni učinki uporabe?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×