Zdravje & prehrana7 znakov pomanjkanja cinka

7 znakov pomanjkanja cinka

MORDA VAS ZANIMA

Problematičnosti pomanjkanja cinka je posvečene bistveno premalo pozornosti. Gre namreč za izredno pomemben mineral, zato lahko nezadosten vnos povzroči ogromno težav. Odrasla oseba naj bi dnevno zaužila približno od 8 do 11 mikrogramov cinka. Zadosten vnos cinka je še posebej pomemben pri nosečnicah in doječih materah. To je namreč eden najpomembnejših mineralov za otrokovo rast in razvoj. O tem, da vam morda primanjkuje cinka, pričajo določene zdravstvene težave, ki se pojavijo kot posledica. Še posebej pozorni bodite na simptome pomanjkanja cinka, ki jih navajamo v nadaljevanju …

1. Težave s spominom in zbranostjo

- Oglas -

Cink močno vpliva na otrokov nevrološki razvoj, vendar pa tovrsten vpliv ni omejen le na čas (najzgodnejšega) otroštva. Tudi kasneje se lahko nezadosten vnos cinka odrazi v obliki različnih nevroloških oziroma kognitivnih težav. Pri ljudeh, ki v telo ne vnesejo zadostnih količin tega pomembnega minerala, se tako na primer pogosto pojavijo težave s spominom, opažati pa lahko začnete tudi, da se precej težje zberete. Če svojemu telesu ne zagotovite potrebnih količin cinka, bodo postale tovrstne težave še precej bolj moteče, zato je nujno, da čim prej ukrepate.

2. Pogosti prehladi

Določeni vitamini in minerali so še posebej pomembni za močan imunski sistem. Poleg vitamina C in vitamina D lahko v to skupino zagotovo uvrstimo tudi cink. Za pomanjkanje cinka so tako značilni pogosti prehladi in sorodne težave, saj imunski sistem ni dovolj močan, da bi se lahko ubranil tujkov. To je povezano predvsem z dejstvom, da pomanjkanje cinka upočasni razvoj belih krvničk oziroma levkocitov, ki igrajo ključno vlogo pri imunski obrambi.

3. Pomanjkanje apetita in pogoste diareje

Zaradi pomanjkanja cinka se lahko pojavijo različne težave, povezane s prebavo. To nemalokrat pomeni diarejo, ki je običajno znak precej hudega pomanjkanja cinka, v skrajnem primeru pa lahko vodi tudi v smrt. Ponavljajoče se diareje so seveda zelo nevarne, zato morate že v primeru blažje oblike te težave čim prej poiskati zdravniško pomoč. Kot spremljajoči simptom težav z diarejo se lahko pojavi tudi pomanjkanje apetita, včasih pa gre tudi za samostojen simptom, ki lahko opozarja, da ne zaužijete dovolj cinka. Vse to lahko seveda spremlja naglo upadanje telesne teže.  

Izpadanje las pomanjkanje cinka

4. Čezmerno izpadanje las

Težave s čezmernim izpadanjem las so lahko seveda povezane z različnimi vzroki. Med pogosta krivca za to težavo na primer sodita pomanjkanje železa in hipotiroidizem (upočasnjeno delovanje ščitnice), obenem pa je lahko za to, da vam lasje izpadajo v večjih količinah, kot ste bili vajeni doslej, krivo tudi pomanjkanje cinka. Podobno pa velja tudi za opazno tanjšanje las, ki postajajo vse bolj krhki oziroma občutljivi.

5. Kožne težave

- Oglas -

Od tega, ali telesu zagotovimo dovolj cinka ali ne, je močno odvisno tudi stanje naše kože. Zaradi pomanjkanja tega minerala se lahko tako razvijejo različne kožne težave. Pogosto posledica nezadostnega vnosa cinka je na primer dermatitis, pomanjkanje cinka pa naj bi bilo obenem povezano tudi z aknami.

6. Moteno zaznavanje okusov

Ima praktično vsa hrana nenadoma zelo čuden okus? Tudi to je lahko znak, da vam primanjkuje cinka. Kadar telo nima na voljo dovolj cinka, lahko namreč pride do motenega zaznavanja okusov – hrana, ki ste je vajeni, dobi tako skorajda neprepoznaven okus. 

7. Stalna utrujenost

Utrujenost ima pogosto zelo jasen vzrok – pomanjkanje kakovostnega spanca. A če ste kljub dejstvu, da spite dovolj, večino časa povsem izčrpani, kar med drugim vpliva tudi na vaše reflekse oziroma odzivnost, je vsekakor smiselno raziskati, ali vam morda ne primanjkuje katere izmed esencialnih hranilnih snovi. Eden izmed možnih razlogov za tovrstne težave je lahko prav pomanjkanje cinka.

Preberite tudi: Spomin: Zakaj pozabljamo in kaj dogaja z našimi možgani?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×