Se vam pogosto zgodi, da nimate ideje za zdravo kosilo, zato na koncu pripravite nekaj, za kar veste, da ni najboljše za vaše zdravje? Potem bodo ideje za zdravo kosilo, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, kot nalašč za vas. Shranite si jih in jih uporabite, ko ne boste imeli časa, da bi razmišljali, kaj pripraviti za glavno jed.

Poleg tega pa to niso zgolj ideje za zdravo kosilo, ampak tudi cenovno ugodno, v večini primerov pa tudi enostavno. Vse jedi lahko po želji skuhate v večjih količinah (ustrezno prilagodite količino posameznih sestavin), saj lahko počakajo v hladilniku, seveda pa jih lahko tudi zamrznete. Tako boste imeli vedno pri roki zdravo kosilo, ko vam bo primanjkovalo časa ali energije za kuhanje.

Lečin golaž

Lečin golaž

Sestavine:

  • 600 gramov leče,
  • 2 žlici olja,
  • 2 večji čebuli,
  • 3 stroki česna,
  • 3 kosi korenja,
  • 2 srednje velika krompirja,
  • 1 rdeča paprika,
  • 2 žlici sladke paprike,
  • 1 žlička timijana,
  • ščep kumine v prahu,
  • kajenski poper,
  • sol,
  • svež peteršilj.

Priprava:

V vrelo vodo stresite lečo in pustite, da se skuha. Medtem ko se leča kuha, sesekljajte čebulo in česen ter ju popražite na olju. Dodajte narezano korenje, rdečo papriko, timijan, kumino ter kajenski poper in sol. Popražite in nato dodajte še sladko papriko.

Olupite krompir in ga narežite na kocke ter ga skuhajte v vreli vodi. Ko sta leča in krompir kuhana, ju dodajte prepraženi zelenjavi. Kuhajte še približno pol ure pri nizki temperaturi. Po lečinem golažu potresite sesekljan peteršilj in postrezite s prilogo po izbiri.

Veganske sarme

Veganske sarme

Sestavine:

  • 1 glava kislega zelja,
  • 1 rdeča čebula,
  • 185 gramov riža,
  • 185 gramov ajde,
  • 4 kosi korenja,
  • 300 gramov sojinih koščkov,
  • 100 gramov mletih orehov,
  • 4 stroki česna,
  • 2 žlici olja,
  • začimbe (poper, lovorov list, sladka in pekoča paprika v prahu, sol …),
  • 0,5 litra paradižnikove mezge.

Priprava:

Riž in ajdo operite ter namočite v vroči vodi, skupaj s sojinimi koščki. Na olju popražite čebulo in česen. V večjo posodo naribajte korenje ter mu dodajte odcejen riž, ajdo in sojine koščke, popraženo čebulo in česen, mlete orehe ter začimbe po okusu.

Z mešanico nato napolnite liste kislega zelja in jih zvijte v zavitke. Polagajte jih v večji lonec ter jih na koncu prelijte z vodo in paradižnikovo mezgo. Dodajte še lovorjev list in kuhajte približno 1 uro, po potrebi dodajte še malce vode. Veganske sarme lahko postrežete kot samostojno jed ali pa skupaj s prilogo po izbiri, na primer s pire krompirjem ali krompirjem v kosih.

Kvinota (kvinoja z zelenjavo in čičeriko) 

Kvinoja z zelenjavo

Sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja,
  • 1 čebula,
  • 3 stroki česna,
  • 200 gramov kvinoje (oprane),
  • 3 decilitri zelenjavne jušne osnove,
  • 1 manjša bučka,
  • 150 gramov šampinjonov (ali gob po izbiri),
  • 2 stebli zelene,
  • 1 žlička popra,
  • pol žličke soli
  • 200 gramov mlade špinače,
  • 300 gramov kuhane čičerike,
  • začimbe po okusu. 

Priprava:

V voku ali večjem loncu segrejte olivno olje in mu dodajte nasekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodajte nasekljan česen in kvinojo. Zmanjšajte temperaturo in počasi mešajte, dokler ne postane kvinoja svetlo rjave barve. Nato prilijte jušno osnovo in ves čas mešajte. Povišajte temperaturo, da tekočina zavre ter dodajte narezano bučko, gobice in zeleno. Začinite s soljo, poprom in drugimi začimbami po želji. Pustite da se pri srednji temperaturi jed počasi kuha, občasno premešajte. Ko se zelenjava zmehča, primešajte še čičeriko in mlado špinačo. Kuhajte še nekaj minut in nato poskusite, ali je kvinoja kuhana. Jed postrezite s skledo sveže solate.