Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaZgodovina olivnega olja

Zgodovina olivnega olja

MORDA VAS ZANIMA

Olivno olje je znano po svojih zdravilnih učinkih. Pa ste se že kdaj vprašali iz kod izvira?

Olivno olje poznamo že tisočletja

- Oglas -

Legendarni Homer ga je imenoval “tekoče zlato“, posode z oljčnim oljem najdemo tudi v Tutankamenovem grobu, skozi tok zgodovine zasledimo mitične ter nadnaravne učinke olivnega olja – oljčna vejica predstavjla mir, zato so velikokrat kronali poglavarje s krono, spleteno iz oljčnih vej, tudi na prapore so narisali oljko … atleti si ga velikokrat vtirajo v telo, spet drugi ga uživajo vsak dan kot zdravilo, …

Uporaba olivnega olja

Uporaba olivnega olja sega daleč v zgodovino. Fosilne ostanke oljke so arheologi našli blizu reke Livorno v Italiji, starost teh ostankov pa sega več kot 20 milijonov let v preteklost.
Oljke so v preteklosti v večini gojili na Mediteranu, na področju im. “rodovitni polmesec“. Med leti 5000 pr.nš. do 1400 let pred našim štetjem, pa oljke zasledimo tudi na Kreti, v Siriji, Palestiniji in Izraelu. V teh letih pa se je zaradi komercialne uporabe vzgoja oljk premaknila tudi na jug Turčije, Ciper, Egipt, jug Italije, v severno Afriko ter kasneje tudi na jug Francije. Od tam pa so se oljke razširile po celem svetu.

Kmalu se je razširila tudi ideja, da olivno olje naredi človeka močnejšega, iz njega pa so proizvajali tudi zdravila ter kozmetiko. Zaradi teh skoraj nadnaravnih lastnosti olivnega olja se je pri Grkih utrdilo prepričanje, da je vsak, ki poseka oljko obsojen na smrt ali izgnanstvo.

Oljka, nesmtrno drevo

- Oglas -

Sama oljka je izredno trdoživo drevo, zato so mnogi v preteklosti mislili, da je nesmrtna. Ta drevesa so namreč preživela težke zime, žgoča poletja, močne viharje, … Italjanska folkrora veleva, da so idealni pogoji za rast oljke sonce, kamen, suša, tišina ter samota.

Ekstra deviško olivno olje še danes velja za izredno zdravo vrsto olja. Pomagalo bi naj telesu, da ima le-to zadostno količino vitaminov A, D in K. Prav tako olivno olje daje telesu bistvene kisline, katerih samo telo ne more proizvajati. Med drugim pa bi naj olivno olje tudi upočasnjevalo proces staranja, zdravo pa je tudi za žolč, jetra ter črevesje.

Če je olivno olje res tako zdravo, kot priča zgodovina, zakaj ga potem res ne bi uporabljali več?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×