0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 manj znana zelišča s pozitivnim vplivom na počutje

3 manj znana zelišča s pozitivnim vplivom na počutje

MORDA VAS ZANIMA

To, da je nekaj »naravno«, seveda še ne pomeni nujno, da je dobro za nas. Čeprav so zeliščni pripravki praviloma bolj blagi in povezani z manj nezaželenimi stranskimi učinki od klasičnih zdravil, morate dobro vedeti, katera zelišča uporabiti za določene rezultate – in katerim se je bolje izogniti, saj lahko z njimi povzročite dodatno škodo. Seznanitev z informacijami o tem, kakšni so učinki posameznih zelišč, je torej ključna. To velja še posebej za tista manj znana zelišča, s katerimi se večina izmed nas ne srečuje ravno vsakodnevno. Tokrat vam predstavljamo tri rastline, ki bi jih bilo mogoče uvrstiti v to skupino. Gre za rastline z izjemno blagodejnimi učinki, pri čemer še posebej izstopa njihov pozitiven vpliv na duševno zdravje oziroma na razpoloženje.

- Oglas -

1. Bromus Ramosus

Bromus Ramosus

Rastlina, katere znanstveno ime je Bromus Ramosus, je znana tudi kot stoklasa oz. razvejeni stoklasec in divji oves. Med drugim se uporablja za izdelavo esenc oziroma kapljic, namenjenih lajšanju različnih težav z zdravjem. Trenutno raziskovalce zanimajo predvsem vplivi izvlečkov divjega ovsa na ljudi s povišanim holesterolom v krvi. Študije, ki so bile že izvedene, pa so razkrile, da naj bi obstajala tudi korelacija med uporabo pripravkov iz te rastline in ublažitvijo simptomov (blažje oblike) depresije. Tekoči izvlečki, pridobljeni iz divjega ovsa, naj bi pomagali pri tem, da se lažje osredotočite na tisto, kar je v življenju resnično pomembno, namesto da obupujete zaradi stvari, ki v resnici niso tako usodne, kot se vam morda zdi trenutno. Za povrh pa izsledki nekaterih študij pričajo o tem, da je lahko Bromus Ramosust tudi koristna pomoč pri glavobolih.

2. Thysanotus Tuberosus

Thysanotus Tuberosus

Po prečudovitih vijoličnih cvetovih prepoznavna rastlina Thysanotus Tuberosus, ki uspeva predvsem na območju Avstralije, sodi v družino lilij. Ko gre za vpliv na telesno zdravje, se rastlina ne zdi nič posebnega. Povsem drugače pa naj bi bilo z učinki na duševno zdravje oziroma počutje. Thysanotus Tuberosus naj bi namreč pomagala pri spopadanju z različnimi strahovi. Nekateri zeliščarji jo priporočajo celo kot pomoč pri spopadanju s spomini na travmatično izkušnjo v preteklosti. Nasploh velja, da je rastlina bolj kot za ljudi, ki imajo težave z depresivnimi občutki, primerna za tiste, ki se srečujejo z različnimi oblikami anksioznosti.

3. Bauera Sessiliflora

Bauera Sessiliflora

Tudi rastlina z znanstvenim imenom Bauera Sessiliflora danes uspeva predvsem v Avstraliji oziroma v določenih predelih Avstralije. Čeprav pri nas ni najbolje poznana, gre za rastlino z izjemno dolgo tradicijo uporabe v naravnem zdravilstvu. Pozitivne učinke zeliščnih pripravkov iz te rastline na zdravje naj bi poznal že Hipokrat. Ta naj bi si s tovrstnimi pripravki med drugim pomagal takrat, ko je moral zdraviti bolnike, ki so jih pogrizli psi. Bauera Sessiliflora se je v zdravilne namene uporabljala tudi v naslednjih stoletjih. Tako naj bi si na primer v 17. stoletju z njo pogosto pomagali pri ublažitvi težav z drisko.

- Oglas -

Danes je cenjena predvsem zaradi vsebnosti relativno velike količine vitamina C in zaradi pozitivnih učinkov na duševno zdravje. Pripravki iz  te rastline naj bi bili namreč koristni za obvladovanje občutkov panike in pomanjkanja nadzora. Pripomogli naj bi k hitri pomiritvi in k temu, da na situacijo pogledamo trezneje. Seveda vpliv ne bo takšen, kot če bi na primer vzeli pomirjevalo. Vendar pa to hkrati pomeni tudi manjšo nevarnost za nezaželene stranske učinke. Še posebej pri blažjih oblikah tesnobe oziroma panike, ki še ni prerasla v ponavljajoče se panične napade, je tako smiselno poskusiti z zeliščnimi pripravki, kakršni so tisti, pripravljeni iz izvlečkov Bauere Sessiliflore.

Preberite tudi: Adaptogene rastline – naravna pomoč v boju s stresom

.

NAJNOVEJŠE