Zdrave tortice s pridihom zelenjave

Torte, torte in še enkrat torte! Moja strast, a hkrati moj križ. Ker preizkušam tradicionalno peko na zdrav način, je v moji kuhinji tudi kdaj polomija. Peka je pravzaprav znanost, kjer ni prostora za napake. Ko je testo enkrat v pečici, je konec, potem lahko samo še kukamo skozi steklo kot v inkubator, ali bo torta vstala, padla ali pa se pretvorila v nekaj fantastičnega! Tokrat mi je največje preglavice naredila korenčkova torta, še zdaj ne razumem, kaj je šlo narobe, ampak torta je bila v celoti neužitna. Se zgodi! Sumim, da je nastala »kemična reakcija« med uporabljeno čičerikino moko, ajdovo moko in sodo bikarbono. Recept sem v celoti ponovila , prenovila in izpustila ti dve moki ter ubrala drugačno pot, ker me je bilo, po pravici povedano, neverjetno strah iste katastrofe. Nastala je malo drugačna torta, še vedno brezglutenska in neverjetno sočna, opozorim pa naj, da je nujno počakati, da se popolnoma shladi, preden jo začnemo sestavljati.

torte

Tokrat sem izbrala tri torte, pri vsaki pa sem uporabila drugačno zelenjavo – korenček, rdečo peso in bučo. Morda se vam bo zdelo nenavadno, vendar verjemite, da je zaradi korenčka torta še slajša, rdeča pesa naredi torto privlačne vijoličaste barve, buča pa torto spremeni v pravo sočno fantazijo! Vse tri torte sem naredila v enem dnevu in naslednji dan so ostale samo še drobtine, preizkusili so jih tudi največji skeptiki in v njih naravnost uživali.

Pripravili smo vam recepte za:

  • Brezglutensko korenčkovo torto
  • Zdravo čokoladno pesino torto
  • Vegansko bučno torto

Recepte najdete v tiskani izdaji revije Bodi eko, april 2016 >>

 

DELI
Anja Kralj
Novinarka, ki za vas piše in spremlja zanimive tematike ter aktualne dogodke.