Sezona piknikov se je že odprla, kar pomeni, da bodo nekateri potrebovali jekleno voljo, drugi pa nove hlače.
Prav tako pa nekateri svarijo, da prevelike količine pečenega mesa povzročajo rakava obolenja. Vendar pa ni vse tako črno-belo kot se morda zdi, zato je tu nekaj napotkov, kako kar najbolj zdravo peči na žaru.
_
Uporabite raznoliko zelenjavo
Brokoli in zelje vsebujeta sulforafan – sestavina ki pomaga telesu, da se ta znebi snovi, ki škodujejo DNK.
Marinirano meso
Mariniranje lahko po nekaterih podatkih zmanjša formacijo HCA za kar 92-99%. To pa bi naj omogočilo že mariniranje rdečega mesa v vinu ali pivu za vsaj dve uri.
Ribe
Morska hrana proizvaja manj HCA kot pa govedina, svinjina ali perutnina zaradi manjše vrednosti amino kislin, ter manjšega časa pečenja.
Poskusite bolj pusto hrano
Če imate radi meso, potem odrežite odvečno maščobo in kožo (na piščancu) in uporabite čisto meso, da bi preprečili saje. Te pa seveda nastanejo, ko maščoba kaplja na oglje. To pa povzroči spojine, ki so povezane z rakom na prsih.
Začinite z začimbami
Rožmarin bi naj vseboval višje količine antioksidantov. Podobne učinke imajo pa tudi bazilika, meta, origano in žajbel.