Zdravje & prehranaZavajajoče deklaracije na hrani: Jajca iz proste reje

Zavajajoče deklaracije na hrani: Jajca iz proste reje

MORDA VAS ZANIMA

Mirno življenje na kmetiji marsikomu pričara lepe trenutke. Žarki sonca, zelena trava, širna polja, … verjetno se mnogi počutijo dobro, ko preberejo na embalažah jajc, da na bi le-ta prihajala ravno iz takšnega kraja.

- Oglas -

Sam napis na embalaži prosta reja namiguje na to, da so kokoši, ki nosijo ta jajca srečne, zdrave in vitalne, saj nimajo nobene skrbi in omejitev.


Resnica pa je takšna, da mnoge države ne nadzorujejo označb na jajcih, kar pomeni, da lahko kdorkoli na embalažo z jajci napiše, da so bile te vzrejene v prosti reji, čeprav to ne drži.
Dejansko to pomeni, da so lahko kokoši zunaj le pet minut na dan in se to že smatra kot prosta reja. To pa seveda nikakor ni preimerljivo s kvaliteto življenja kokoši, ki pa so dejansko vzrejene na prostem.

Navadno je tako, da so te kokoši, ki so množično rejene, natrpane v prostoru, ki je osvetljen z umetno lučjo, hrani pa so dodani razni dodatki, ki preprečujejo nastanek bolezni. Vsi ti faktorji pa na koncu seveda prispevajo h kvaliteti jajc.


Priporočamo vam, da če imate možnost, kupite jajca pri vašem lokalnem kmetu ali ekološki kmetiji, če pa jih kupujete v trgovini in iščete jajca kokoši iz proste reje, pa se pozanimajte o verodostojnosti trditve na embalaži.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×