Dom & EnergijaZatemnite vašo spalnico

Zatemnite vašo spalnico

MORDA VAS ZANIMA

Spanec je bistvenega pomena, če želite normalno delovati skozi dan. Pa se vam je že kdaj zgodilo, da ste se prehitro zbudili iz spanca zaradi sonca, ki je posijalo v vašo spalnico?

- Oglas -

Verjetno ni prijetno, če vas prebudi sonce ravno tisti dan, ko ste si rekli, da boste spali malo dlje. Seveda je spanec nujen zato, da si telo in možgani odpočijejo od napornega dne. Spanje v temi pa je izredno pomembno tudi zato, ker se tako proizvaja hormon melatonin.


Sredi možganov leži žleza imenovana češarika. To je prva žleza, ki se oblikuje v zarodku, to pa je tudi žleza, katera proizvaja melatonin. Največ ga proizvede med 2. in 4. uro zjutraj, ko pa se začne tema umikati, pa se nivo melatonina zmanjša. Melatonin je najmočnejši hormon v našem telesu, poleg tega pa je tudi antioksidant. Pri številnih raziskavah so ugotovili, da hormon melatonin pomirja in s tem vzpodbudi nastajanje spanca.

Torej, tema v spalnici ni dobra le za podaljševanje spanca, ampak tudi za samo zdravje našega telesa. Poleg tega pa so v poletnih dneh odlična tudi zato, ker hladi prostor in lahko tako zmanjšamo račun za elektriko.

NAJNOVEJŠE